Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση

211 800 0071

phone

Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Παρ 10:00 έως 15:00

Πότε μια πληροφορία είναι χρήσιμη; - του Καθηγητή Γερμανικών Χάρη Μαραθάκη

Πότε μια πληροφορία είναι χρήσιμη; – του Καθηγητή Γερμανικών Χάρη Μαραθάκη

Χάρης ΜαραθάκηςΣυχνά συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται: Αυτό που μόλις έμαθα αποτελεί ουσιαστική γνώση για εμένα; Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες, των οποίων την προέλευση αγνοούμε ή επιθυμούμε να αγνοούμε. Λόγω του πλουραλισμού των επιλογών των μαζικών μέσων ενημέρωσης (μη ξεχνάτε πως τα μέσα πρέπει να είναι μαζικά και όχι η ενημέρωση) περνάνε σε ημερήσια βάση στο συνειδητό μας αναρίθμητες πληροφορίες, τις οποίες διυλίζουμε, ενώ στο υποσυνείδητο όλες.

Σημαντικά κριτήρια είναι η εγκυρότητα και η εγγύτητα, δηλαδή το κατά πόσο αξιόπιστη και έγκυρη είναι η πηγή της πληροφόρησης αλλά και πόσο κοντά συνέβει το γεγονός, έτσι ώστε να είναι άξιο του ενδιαφέροντός μου. Αν λόγου χάρη ένα γεγονός έλαβε χώρα στην Νέα Ζηλανδία, πώς μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντικό για έναν κάτοικο του Παρισιού; Συνεπώς και η απόσταση έπαιζε πάντα έναν μείζονα ρόλο.
Πώς διαχωρίζονται λοιπόν οι πληροφορίες; Σε κάτι ουσιώδες και σε κάτι επουσιώδες θα πει κανείς. Βάσει ποιών παραγόντων; θα ρωτήσω εγώ. Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ στο πείραμα (test) τριπλής διύλισης του μεγαλύτερου αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου, του Σωκράτη. Τα κριτήρια διύλισης (φιλτραρίσματος) μιας πληροφορίας κατά τον Σωκράτη είναι:
1. H αλήθεια, δηλαδή κατά πόσο αληθές είναι ένα συμβάν και κατά πόσο εμείς οι ίδιοι το διασταυρώσαμε ή επαληθεύσαμε αν ισχύει. Άρα είναι ζήτημα αξιοπιστίας.
2. Η καλοσύνη, αφορά καθαρά στην βούληση του πληροφοριοδότη. Με απλά λόγια, μαθαίνω κάτι θετικό ή αρνητικό. Αλλά γιατί πρέπει να μαθαίνω συνεχώς κακιές ειδήσεις; Γιατί να μην ενημερωθώ κυρίως για κάτι καλό; Γιατί να μην χαρώ με αυτό που θα μάθω αντί να στεναχωρηθώ;
3. Η χρησιμότητα. Πόσο με βελτιώνει σαν ύπαρξη αυτό, το οποίο διαβάζω ή ακούω; Με βοηθάει να γίνω καλύτερος άνθρωπος; Είναι χρήσιμη αυτή η πληροφορία και σε τι είναι χρήσιμη;
Είμαι της γνώμης πως αν σήμερα σκεφτόμασταν με αυτόν τον τρόπο, θα είχαμε αυξήσει την κριτική μας ικανότητα, κατά συνέπεια θα βελτιωνόμασταν πνευματικά. Θα ξεχωρίζαμε καλύτερα το χρήσιμο από το άχρηστο, το σημαντικό από το ασήμαντο. Προφανώς θα επικεντρώναμε περισσότερο στην ουσία και όχι στο περιττό.
Έτσι καταλήγουμε επιτυχώς στο τι πρέπει να απορροφάται και τι πρέπει να αποβάλλεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η φύση της ενημέρωσης είναι τέτοια που μας παραπέμπει στο να συλλέγουμε πληροφορίες, να αποστηθίζουμε και να απομνημονεύουμε. Το ζητούμενο είναι, τι είδους πληροφορία εν τέλει θα συλλέξουμε.
Χάρης Ι. Μαραθάκης  – Καθηγητής Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Επικοινωνία

Έδρα: Βάκχου 24, Βάρη, Αττική, ΤΚ 16672
Τηλ: 211 800 0071 (αστική χρέωση)
Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Παρ 10:00 έως 15:00
Γραμματεία: info[at]iphestus.com- Σεμινάρια για Καθηγητές

Ιδιαίτερα Μαθήματα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Sitemap

Όροι Χρήσης

Πολιτική απορρήτου

Blog

Πίνακας Ελέγχου

Εκτέλεση Πληρωμής