Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση

211 800 0071

phone

Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Παρ 10:00 έως 15:00

Καθηγητές για Άρθρα και Ανακοινώσεις

Αττική

Αγίας Βαρβάρας

Αγίας Παρασκευής

Αγίου Δημητρίου

Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Αθηναίων

Αιγάλεω

Αλίμου

Αμαρουσίου

Ασπροπύργου

Αχαρνών

Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Βριλησσίων

Βύρωνος

Γαλατσίου

Γλυφάδας

Δάφνης - Υμηττού

Διονύσου

Ελευσίνας

Ελληνικού-Αργυρούπολης

Ζωγράφου

Ηλιούπολης

Ηρακλείου

Ιλίου

Καισαριανής

Καλλιθέας

Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Κηφισιάς

Κορυδαλλού

Κρωπίας

Λαυρεωτικής

Λυκόβρυσης - Πεύκης

Μάνδρας - Ειδυλλίας

Μαραθώνος

Μαρκοπούλου Μεσογαίας

Μεγαρέων

Μεταμορφώσεως

Μοσχάτου - Ταύρου

Νέας Ερυθραίας

Νέας Ιωνίας

Νέας Σμύρνης

Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Παιανίας

Παλαιού Φαλήρου

Παλλήνης

Παπάγου - Χολαργού

Πειραιώς

Πεντέλης

Περάματος

Περιστερίου

Πετρούπολης

Ραφήνας - Πικερμίου

Σαρωνικού

Σπάτων - Αρτέμιδος

Φιλαδέλφειας–Χαλκηδόνος

Φιλοθέης - Ψυχικού

Φυλής

Χαϊδαρίου

Χαλανδρίου

Ωρωπού

Θεσσαλονίκη

Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Θερμαϊκού

Θέρμης

Θεσσαλονίκης

Καλαμαριάς

Κορδελιού - Ευόσμου

Λαγκαδά

Νεάπολης - Συκεών

Παύλου Μελά

Πυλαίας - Χορτιάτη

Επαρχία

Αγρινίου

Αιγιαλείας

Αλεξανδρούπολης

Αρταίων

Βέροιας

Βόλου

Δέλτα

Έδεσσας

Ζακύνθου

Ηρακλείου ΚΡΗΤΗΣ

Ιωαννιτών

Καβάλας

Καλαμάτας

Καρδίτσας

Κατερίνης

Κέρκυρας

Κοζάνης

Κομοτηνής

Κορινθίων

Λαμιέων

Λαρισαίων

Λουτρακίου-Περαχώρας

Ναυπακτίας

Ξάνθης

Πατρέων

Πέλλας

Πύργου

Ρεθύμνης

Ρόδου

Σερρών

Σητείας

Σπάρτης

Τρικκαίων

Τυρνάβου

Χαλκιδέων

Χανίων

Ωραιοκάστρου

Επίλεξε την περιοχή σου, για να δεις καθηγητές κoντά σε αυτή

Σχετικά με τη Γερμανική Γλώσσα – της Ευαγγελίας Γραμματίκα

Η γλώσσα κάνει τον άνθρωπο…

’’ Macht die Sprache den Menschen erst zum Menschen’’?

Είναι η πολυγλωσσία που χαρακτηρίζει τον μεταμοντέρνο άνθρωπο; Κι αν είναι έτσι, με ποιά κριτήρια επιλέγει κάποιος τις ξένες γλώσσες που θα μάθει;

Όλοι γνωρίζουμε πως μία ξένη γλώσσα δεν είναι πλέον αρκετή. Ο επιθυμητός στόχος που έχουν θέσει οι χώρες μέλη είναι κάθε ευρωπαίος να μιλάει δύο ξένες γλώσσες μετά τη λήξη της εκπαίδευσής του. Εδώ και καιρό η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας είναι μία πραγματικότητα στα ιδιωτικά και στα δημόσια σχολεία της χώρας μας. Τα παιδιά μας μπορούν να μάθουν δύο, τρεις ή και περισσότερες, μερικές φορές γλώσσες, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η εκπαιδευτική τους ανάπτυξη. Τα περισσότερα παιδιά στην Ελβετία είναι τρίγλωσσα μέχρι να αποφοιτήσουν από το σχολείο.

Είναι η γερμανική γλώσσα δύσκολη;

‘’ deutsche Sprache schwere Sprache ‘’?

Ένας μύθος ο οποίος τείνει να εξαφανιστεί από τότε που οι Έλληνες μαθητές, νέοι και ενήλικες μαρτυρούν το αντίθετο. Εδώ και δύο δεκαετίες διδάσκω τα Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο μαθαίνουν τα παιδιά, οι νέοι και οι ενήλικες την δεύτερη ξένη γλώσσα και πετυχαίνουν στις εξετάσεις Α1 έως C1 αποκτώντας έτσι τα εφόδια του ενεργού πολίτη για τις ανάγκες της διαγλωσσικής δεξιότητας στο πλαίσιο της πολύγλωσσης και πολύ πολιτισμικής ευρωπαϊκής κοινωνίας.

deutsch

Γιατί τα Γερμανικά είναι εύκολη γλώσσα για τους Έλληνες;

Οι βάσεις για την ενιαία γερμανική γλώσσα μπήκαν το 1521 όταν ο Λούθηρος μετέφρασε την Καινή Διαθήκη από το αυθεντικό κείμενο –τα αρχαία Ελληνικά- στα Γερμανικά. Κανένα άλλο βιβλίο δεν επηρέασε τόσο πολύ την γερμανική γλώσσα όσο η μετάφραση της Βίβλου από τον Λούθηρο. Σκοπός του ήταν να μεταφράσει την Βίβλο από το πρωτότυπο. Ο λαός μιλούσε τότε διαφορετικές γερμανικές διαλέκτους. Οι βόρειοι Γερμανοί δεν καταλάβαιναν σχεδόν καθόλου τους νότιους και μόνον οι μορφωμένοι μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους στα Λατινικά, την διεθνή γλώσσα τους.

Υπήρχε η ανάγκη για μία ενιαία γερμανική γλώσσα, την οποία θα καταλάβαινε ολόκληρος ο λαός και κυρίως η ανάγκη για μία ενιαία επίσημη γραπτή γλώσσα, η οποία θα βοηθούσε στην δημιουργία των μικρών κρατών και πόλεων (Staaten & Reichsstadte) μετά την πτώση της Μεσαιωνικής Αυτοκρατορίας ( Mittelalterliches Reich ). Έτσι δημιουργήθηκε η γερμανική επίσημη γραπτή και προφορική γλώσσα(deutsche Hochsprache) όπως την μαθαίνουμε σήμερα.

Η λέξεις ‘’ Muttersprache’’ (μητρική γλώσσα), ‘’geistreich’’ (πνευματώδης /ευφυής), ‘’Einfluss’’ (επιρροή), ‘’friedfertig’’ (φιλήσυχος) κ.α. προέρχονται από την γλώσσα που δημιούργησε ο Λούθηρος για τις ανάγκες της μετάφρασης της Βίβλου. Εν μέσω της κατάρρευσης της παλαιάς γερμανικής Αυτοκρατορίας ( altes deutsches Reich ) μπήκαν οι βάσεις για την ενιαία γερμανική γλώσσα και έναν ενιαίο γερμανικό πολιτισμό.

Επιρροή της Ελληνικής στην Γερμανική

Η γερμανική γλώσσα έχει παρόμοια δομή με την ελληνική και μία σύγκριση των γραμματικών των δύο γλωσσών αποδεικνύει ότι δομούνται και αναπτύσσονται με την ίδια περίπου λογική. Για παράδειγμα υπάρχουν τρία άρθρα, διαφορετικά γένη και οι ίδιες ακριβώς πτώσεις στην κλίση ουσιαστικών και επιθέτων. Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η γερμανική είναι μία γλώσσα που δομείται με βάση αυστηρούς κανόνες με ελάχιστες εξαιρέσεις, γεγονός που καθιστά εύκολη την εκμάθησή της, υπό την προϋπόθεση της σωστής διδασκαλίας και της συστηματικής μελέτης.

Υπάρχουν δε πολλές ομοιότητες ανάμεσα στις ελληνικές και τις γερμανικές λέξεις! Οι ελληνικές λέξεις πέρασαν στην γερμανική γλώσσα είτε μέσω της λατινικής, είτε απ ́ευθείας από την ελληνική. Λέξεις όπως Akademie, Basis, Chronik, Diagnose, Exodus, Fasan, Gitarre, Horizont, Ikone, Jasmin, Kamille, Logik, Magie, Narzisse, Optiker, Paradies, Rhombus, Serie, Technik, Utopist, Xenophilie, Zone και πολλές άλλες προέρχονται από την μητρική μας γλώσσα και μας διευκολύνουν στην εκμάθηση της γερμανικής.

Γιατί να μάθω Γερμανικά;

Πολλά από τα σχέδια που μπορεί να έχετε για εσάς ή για το παιδί σας μπορείτε να τα πετύχετε έχοντας ένα ακόμη εφόδιο, την γερμανική γλώσσα.

Σε ότι αφορά τις σπουδές τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο και το κύρος που κατέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτούνται δίδακτρα πανεπιστημιακών σπουδών επίσης παρέχονται πλήθος υποτροφιών που απαιτούν βεβαίως την καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας. Τα Γερμανικά είναι η δεύτερη πιο σημαντική γλώσσα της επιστήμης αφού η Γερμανία συνεισφέρει σημαντικά στην έρευνα και την εξέλιξη και παρέχει χρηματοδοτήσεις για έρευνα σε αλλοδαπούς επιστήμονες.

Επίσης είναι μία πραγματικότητα ότι το 40% των τουριστών της χώρας μας προέρχονται από γερμανόφωνες χώρες συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Τέλος ποιός δεν θα ήθελε να είναι σε θέση να διαβάζει από το πρωτότυπο τους συγγραφείς όπως Hesse, Kafka, Rilke, Goethe, να ακούει τον Μαγικό Αυλό του Mozart στην Όπερα της Βιέννης και das Lied der Niebelungen στην Όπερα του Βερολίνου στα Γερμανικά;

Γερμανική Γλώσσα και δυσλεξία

Η διδασκαλία ξένων γλωσσών σε δυσλεκτικά άτομα αποτελεί σχετικά πρόσφατο τομέα της έρευνας. Είχα την τύχη να διδάξω Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα επί σειρά ετών σε Έλληνες μαθητές οι οποίοι μάθαιναν τα Αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα. Αυτό που διαπίστωσα αρχικά με έκπληξη ήταν ότι οι μαθητές μου μάθαιναν πιο εύκολα αλλά και πιο γρήγορα την γερμανική γλώσσα, παρ όλου που σε πολλές περιπτώσεις είχαν αρχίσει να μαθαίνουν την αγγλική από το Νηπιαγωγείο και την γερμανική πολύ αργότερα.

Με τη διδασκαλία μίας ξένης γλώσσας εισάγουμε τα παιδιά σε ένα άλλο γλωσσικό σύστημα, το οποίο διαφέρει από το μητρικό τους στη γραφή, στους φθόγγους, στην προφορά, στο λεξιλόγιο, στις γραμματικές και συντακτικές δομές μέσα στην πρόταση. Η Ελληνική όπως και η Γερμανική είναι διάφανες γλώσσες, αυτό σημαίνει ότι κάθε γράφημα αναπαριστά ένα φώνημα και η προφορά των λέξεων ακολουθεί τον τρόπο γραφής τους, ενώ στην αγγλική γλώσσα πολύ συχνά, δεν ισχύει αυτό.

Οι Έλληνες δυσλεκτικοί αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην εκμάθηση της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας, σε όλα τα πεδία (συντακτικό, γραμματικό, λεξικολογικό και φωνολογικό καθώς και την ορθογραφία και τη γραμματική λόγω των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στην Αγγλική και την Ελληνική. Όσο λιγότερες οι διαφορές μεταξύ της μητρικής τους γλώσσας και της ξένης, τόσο πιο εύκολη η εκμάθηση της ξένης.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί με δυσλεξία να πετύχει σε μία τόσο σημαντική δεξιότητα για τη ζωή όπως αυτή της εκμάθησης της ξένης γλώσσας;

Ο εκπαιδευτικός καλείται πέρα από την προφορική διδασκαλία να χρησιμοποιεί χρώμα, εικόνα, ήχο, αφή και σώμα σε μία προσπάθεια παρουσίασης του μαθήματος με βιωματικό ́ ́ ζωντανό ́ ́ τρόπο. Ο μαθητής με δυσλεξία μπορεί να καταφέρει να κατανοήσει και να μάθει μόνον ό,τι μπορέσει να βιώσει και να αισθανθεί. Ταυτόχρονα ο προαναφερόμενος τρόπος είναι ευεργετικός για όλους τους μαθητές κατά την εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Ορισμένες φορές θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να εξατομικεύσει τη διδασκαλία ανάγνωσης και γραφής και να την προσαρμόσει στις ανάγκες κάθε παιδιού χωριστά για τη σωστή αντιμετώπιση του μαθησιακού προβλήματος.

grammatikaΕίναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του μαθησιακού προβλήματος βοηθά όχι μόνο στην επιτυχή αποκατάσταση αλλά και στην αποφυγή των ψυχολογικών προβλημάτων που βιώνουν τα δυσλεκτικά παιδιά στο σχολείο και στο σπίτι.

Ευαγγελία Γραμματίκα – Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Πλεονεκτήματα Ιδιαίτερων Μαθημάτων

Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι απλά η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τους μαθητές να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και να αυξήσουν την απόδοσή τους. Έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παραδοσιακό περιβάλλον της τάξης. Τα πιο βασικά είναι:

1. Αποκλειστική προσοχή του Καθηγητή

Στα ιδιαίτερα μαθήματα, ο καθηγητής γίνεται ο «μέντορας» του μαθητή. Ο μαθητής δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεται για την προσοχή του καθηγητή. Στα ολιγομελή ή πολυμελή τμήματα, οι μαθητές πρέπει συχνά να περιμένουν, ενώ ο καθηγητής επιλύει τις απορίες των άλλων μαθητών. Στα ιδιαίτερα μαθήματα, ο καθηγητής προσαρμόζεται στο ρυθμό του μαθητή, επιλύει κατευθείαν τις απορίες του και δεν υπάρχει χρόνος αναμονής.

2. Προσαρμοσμένα μαθήματα που ταιριάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες σας

Ο καθηγητής στα ιδιαίτερα μαθήματα προσαρμόζει το μηνιαίο και ετήσιο πλάνο διδασκαλίας στις ατομικές ανάγκες του κάθε μαθητή . Η κατ’ ιδίαν διδασκαλία επιτρέπει στον καθηγητή να αναγνωρίσει τα κενά και τις αδυναμίες του μαθητή και να δώσει βαρύτητα σ’ αυτά. Αυτό σημαίνει πραγματικά, κτίσιμο γερών βάσεων για τις επόμενες τάξεις.

3. Αύξηση της εμπιστοσύνης των μαθητών

Τα ιδιαίτερα μαθήματα δίνουν επίσης στους μαθητές την πρόσθετη εμπιστοσύνη για να κάνουν ερωτήσεις όταν δεν κατανοούν πλήρως ένα συγκεκριμένο θέμα . Πολλά παιδιά δεν νιώθουν άνετα μέσα στην αίθουσα να κάνουν ερωτήσεις, είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί φοβούνται μήπως τα κοροϊδέψουν τα άλλα παιδιά. Το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει στα ιδιαίτερα μαθήματα.

Όσον αφορά το κόστος (σε σχέση φυσικά με τα φροντιστήρια), αυτό έχει μειωθεί αρκετά, και οι τιμές έχουν προσαρμοστεί στα μειωμένα εισοδήματα των γονέων. Με τα ιδιαίτερα μαθήματα οι γονείς και τα παιδιά εξοικονομούν το χρόνο μετακίνησης στα φροντιστήρια, τα παιδιά είναι σε ασφαλές περιβάλλον, το πρόγραμμα γίνεται ευέλικτο και το μάθημα 100% αποδοτικό.

Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών συνεργάζεται με ειδικούς ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους, για να βοηθήσει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία και διάσπαση προσοχής, να τις ξεπεράσουν με κατάλληλους και σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης όπως:

– Λογοθεραπεία
– Ειδική Αγωγή
– Εργοθεραπεία
– Παράλληλη Στήριξη στο σχολείο,
πάντα προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις του κάθε παιδιού

Καλέστε μας στο 211 800 0071 για να σας φέρουμε σε επαφή με τους συνεργαζόμενους ειδικούς της περιοχής σας.

Άρθρο: “Τι δεν καταλαβαίνεις;” του Χάρη Μαραθάκη, καθηγητή Γερμανικής Φιλολογίας

Αναλογισθείτε πόσες φορές επαναλάβατε ή αναγκαστήκατε (βάσει εσωτερικής αναγκαιότητας) να επαναλάβετε ένα συντακτικό φαινόμενο, έναν όρο, μια λειτουργία, έναν μαθηματικό τύπο, ένα ιστορικό γεγονός ή έστω μια χημική ένωση. Βεβαίως μην θεωρείτε πως είναι απαραίτητο να καταλάβει ο εκάστοτε μαθητής μόνο λόγω του ότι απλά αναφέρατε τις ίδιες λέξεις για μία ή περισσότερες φορές.

Αυτό δεν αποτελεί εξήγηση. Το ότι ξαναλέω κάτι δεν σημαίνει πως το διασαφηνίζω κιόλας. Σας επιβεβαιώνω πως σίγουρα η επανάληψη είναι «μήτηρ πάσης μαθήσεως», αλλά προσυπογράφω και το εξής: Από πότε η μάθηση εξισούται με την κατανόηση και την εμπέδωση; Μαθαίνω κάτι δεν σημαίνει ταυτόχρονα πως το κατανοώ. Η διδασκαλία και η εκμάθηση δεν ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό στο ποσοστό των μαθητών, ιδίως όταν πρόκειται για διαφορετικής νοημοσύνης, καταγωγής, εθνικότητας, ηλικίας και διαφορετικού φύλου μαθητευόμενους. Σαφώς εξαρτάται από το εύρος, το οποίο υφίσταται αλλά και από το δείγμα που έχει ο κάθε εκπαιδευτικός ή γονέας.

Οι απαρχαιομένες διδακτικές μέθοδοι υπάρχουν δυστυχώς μέχρι σήμερα και οδηγούν όλο και περισσότερο σε μια εμπειρική μετάδοση γνώσεων.Θα μπορούσαμε αντ’αυτού να επεξηγήσουμε το οτιδήποτε παιγνιωδώς είτε μέσω παραδειγμάτων. Εφόσον προβούμε σε τέτοιες μεθόδους, εξασφαλίζουμε αυτόματα έναν ορθότερο τρόπο σκέψης, τόσο για εμάς όσο και για τους ίδιους τους μαθητές. Εν τοιαύτη περιπτώσει οφείλουμε να σκεφθούμε ακολούθως: Αρχικά προσπαθήστε να μπείτε όσο το δυνατόν περισσότερο στη θέση του διδασκόμενου. Με αυτόν τον τρόπο θα προσεγγίσετε κάπως καλύτερα την σκέψη του.

Έπειτα αναρωτηθείτε «μήπως ευθύνομαι εγώ και όχι εκείνος/η που δεν αντιλαμβάνεται αυτό που λέω, με το ύφος και τον τρόπο που το λέω; » Το απαράδεκτο στην όλη υπόθεση θα ήταν να τιμωρήσουμε τον μαθητή διότι δεν κατάλαβε κάτι, το οποίο εμείς οι ίδιοι δεν του δώσαμε να καταλάβει! Βεβαιωθείτε πως είστε σε θέση αλλά και σε ανάλογη ψυχολογική κατάσταση να αποσαφηνίσετε και να επεξηγήσετε οτιδήποτε θέλετε, επειδή όντως και ο ψυχισμός παίζει καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Το να φωνάζει κανείς δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι θα μπορείτε να κατορθώσετε καλύτερη επικοινωνία και οι προσπάθειες σας θα ευοδωθούν. Εν τέλει μη ξεχνάτε πως όσο ζούμε θα είμαστε ούτως ή άλλως μαθητές.

Χάρης Ι. Μαραθάκης (το προφίλ του καθηγητή)

Οι αλλαγές που θα φέρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Ανοίγουν οι «πίνακες» των αναπληρωτών καθηγητών και θα μετράει στα κριτήρια πρόσληψής τους η προϋπηρεσία τους από το 2010-14, η οποία στο παρελθόν είχε σταματήσει να προσμετράται, ενώ μειώνονται τα μόρια που συγκέντρωναν οι εκπαιδευτικοί από τα δυσπρόσιτα σχολεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα αλλαγές γίνονται στη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων. Στα ιδιωτικά σχολεία αφαιρείται η δυνατότητα να κάνουν φροντιστήρια στο εσωτερικό τους, ενώ τα φροντιστήρια εξαναγκάζονται να αποκτήσουν «προφίλ» σχολείων με αναγκαστικές διακοπές το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένες ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτικών τους.
tutor5

 Αυτές είναι μερικές από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο περίφημο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή και οι οποίες στάλθηκαν στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.Ο κύριος όγκος του νομοσχεδίου βέβαια αφορά τις αλλαγές στα πανεπιστήμια της χώρας, όπου θεσμοθετείται σειρά αλλαγών.
Όσον αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στο νομοχέδιο αναφέρεται:

– Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

– Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

– Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

Σχετικά με τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, αναφέρεται:

– Απαγορεύεται η λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

– Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών οφείλουν να καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων από όπου να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας του κάθε μαθήματος και ο διδάσκων της κάθε διδακτικής ώρας.

– Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με τους διδάσκοντες. O έλεγχος των τυπικών προσόντων των διδασκόντων γίνεται από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

– Οι ημέρες διακοπών και αργιών των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:
– Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου
– Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά

Β. Αργιών:
– Όλες τις Κυριακές
– Τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος
– Τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου
– 17η Νοεμβρίου
– Την Καθαρά Δευτέρα
– Την 1η Μαΐου

Κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ειδικά για τα φροντιστήρια οι διακοπές του Πάσχα δύναται να περιοριστούν από Μ. Πέμπτη έως και Τρίτη μετά το Πάσχα.

– Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών οι καθηγητές δεν προσφέρουν υπηρεσίες δικαιούμενοι των αποδοχών τους που προκύπτουν βάσει του προγράμματος  τους των αντιστοίχων ημερών. Σε περίπτωση κατά εξαίρεση απασχόλησης των καθηγητών κατά τις ημέρες 4.1 και 5.1 εκάστου έτους οι αντίστοιχες αποδοχές των εργαζομένων προσαυξάνονται κατά τον νόμο. Σε περίπτωση κατά εξαίρεση απασχόλησης των καθηγητών κατά τις Κυριακές οι αντίστοιχες αποδοχές των εργαζομένων προσαυξάνονται κατά τον νόμο.

– Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδασκαλίας στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις 21 ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους ωραρίου συνεπάγεται την απονομή 25 ενσήμων μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών ανά ημέρα.

– Ορίζεται ότι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων των διδασκόντων «εποπτεύουν και ελέγχουν τη λειτουργία και το έργο των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών».

– Ορίζεται ότι «με συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορούν να συνομολογηθούν βελτιωμένοι όροι αμοιβής και εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς». Ακόμη ότι η νομιμότητα και η καταχρηστικότητα των καταγγελιών των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2014-15,  θα εξεταστούν από τα κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια.
Πηγή: το Βήμα

Πότε μια πληροφορία είναι χρήσιμη; – του Καθηγητή Γερμανικών Χάρη Μαραθάκη

Χάρης ΜαραθάκηςΣυχνά συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται: Αυτό που μόλις έμαθα αποτελεί ουσιαστική γνώση για εμένα; Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες, των οποίων την προέλευση αγνοούμε ή επιθυμούμε να αγνοούμε. Λόγω του πλουραλισμού των επιλογών των μαζικών μέσων ενημέρωσης (μη ξεχνάτε πως τα μέσα πρέπει να είναι μαζικά και όχι η ενημέρωση) περνάνε σε ημερήσια βάση στο συνειδητό μας αναρίθμητες πληροφορίες, τις οποίες διυλίζουμε, ενώ στο υποσυνείδητο όλες.

Σημαντικά κριτήρια είναι η εγκυρότητα και η εγγύτητα, δηλαδή το κατά πόσο αξιόπιστη και έγκυρη είναι η πηγή της πληροφόρησης αλλά και πόσο κοντά συνέβει το γεγονός, έτσι ώστε να είναι άξιο του ενδιαφέροντός μου. Αν λόγου χάρη ένα γεγονός έλαβε χώρα στην Νέα Ζηλανδία, πώς μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντικό για έναν κάτοικο του Παρισιού; Συνεπώς και η απόσταση έπαιζε πάντα έναν μείζονα ρόλο.
Πώς διαχωρίζονται λοιπόν οι πληροφορίες; Σε κάτι ουσιώδες και σε κάτι επουσιώδες θα πει κανείς. Βάσει ποιών παραγόντων; θα ρωτήσω εγώ. Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ στο πείραμα (test) τριπλής διύλισης του μεγαλύτερου αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου, του Σωκράτη. Τα κριτήρια διύλισης (φιλτραρίσματος) μιας πληροφορίας κατά τον Σωκράτη είναι:
1. H αλήθεια, δηλαδή κατά πόσο αληθές είναι ένα συμβάν και κατά πόσο εμείς οι ίδιοι το διασταυρώσαμε ή επαληθεύσαμε αν ισχύει. Άρα είναι ζήτημα αξιοπιστίας.
2. Η καλοσύνη, αφορά καθαρά στην βούληση του πληροφοριοδότη. Με απλά λόγια, μαθαίνω κάτι θετικό ή αρνητικό. Αλλά γιατί πρέπει να μαθαίνω συνεχώς κακιές ειδήσεις; Γιατί να μην ενημερωθώ κυρίως για κάτι καλό; Γιατί να μην χαρώ με αυτό που θα μάθω αντί να στεναχωρηθώ;
3. Η χρησιμότητα. Πόσο με βελτιώνει σαν ύπαρξη αυτό, το οποίο διαβάζω ή ακούω; Με βοηθάει να γίνω καλύτερος άνθρωπος; Είναι χρήσιμη αυτή η πληροφορία και σε τι είναι χρήσιμη;
Είμαι της γνώμης πως αν σήμερα σκεφτόμασταν με αυτόν τον τρόπο, θα είχαμε αυξήσει την κριτική μας ικανότητα, κατά συνέπεια θα βελτιωνόμασταν πνευματικά. Θα ξεχωρίζαμε καλύτερα το χρήσιμο από το άχρηστο, το σημαντικό από το ασήμαντο. Προφανώς θα επικεντρώναμε περισσότερο στην ουσία και όχι στο περιττό.
Έτσι καταλήγουμε επιτυχώς στο τι πρέπει να απορροφάται και τι πρέπει να αποβάλλεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η φύση της ενημέρωσης είναι τέτοια που μας παραπέμπει στο να συλλέγουμε πληροφορίες, να αποστηθίζουμε και να απομνημονεύουμε. Το ζητούμενο είναι, τι είδους πληροφορία εν τέλει θα συλλέξουμε.

Μαθήματα σε Έλληνες του Εξωτερικού

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών οργανώνει ιδιαίτερα μαθήματα μέσω διαδικτύου (Skype ή Google Hangout) για τους Έλληνες τους εξωτερικού.

Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των Ελληνικών κοινοτήτων και συλλόγων σε πολλές χώρες του κόσμου, οργανώνουμε οικονομικά πακέτα ιδιαιτέρων μαθημάτων ξένων γλωσσών (με γλώσσα παράδοσης τα Ελληνικά), αλλά και ελληνικών μαθημάτων (ιστορία, γλώσσα, λογοτεχνία, μαθηματικά κλπ)

Οι καθηγητές του Πανελλήνιου Δικτύου Καθηγητών είναι πιστοποιημένοι καθηγητές, πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τουλάχιστον. Η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που σας παρέχουμε είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Για να σας αποστείλουμε προσφορά με τα διαθέσιμα πακέτα μαθημάτων, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή στείλτε email στο info@iphestus.com ή καλέστε μας στο +30 211 800 0071

Επικοινωνία

Έδρα: Βάκχου 24, Βάρη, Αττική, ΤΚ 16672
Τηλ: 211 800 0071 (αστική χρέωση)
Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Παρ 10:00 έως 15:00
Γραμματεία: info[at]iphestus.com- Σεμινάρια για Καθηγητές

Ιδιαίτερα Μαθήματα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Sitemap

Όροι Χρήσης

Πολιτική απορρήτου

Blog

Πίνακας Ελέγχου

Εκτέλεση Πληρωμής