Η ζητούμενη αξιοπρέπεια των καθηγητών ξένων γλωσσών

211 800 0071

phone

Καθημερινά 10:00 έως 17:00

Η ζητούμενη αξιοπρέπεια των καθηγητών ξένων γλωσσών

Γράφει ο Μανόλης Μπουχαλάκης
Καθηγητής Αγγλικών/Εξεταστής

Πριν σαράντα ή παραπάνω χρόνια, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ήταν λίγα και οι διδάσκοντες εξίσου λίγοι. Τότε, υπήρχε η γενιά εκείνη των καθηγητών που δίδασκε με προσόν το Προφίσιενσυ και την επάρκεια προσόντων του Υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Εκατοντάδες νέα κέντρα ξένων γλωσσών έχουν ανοίξει με το επακόλουθο της απασχόλησης πολύ περισσοτέρων διδασκόντων σε αυτά, ενώ έχει επέλθει και μια υπερ-προσφορά στα ιδιαίτερα μαθήματα.

Παράλληλα, οι απόφοιτοι φιλολογιών ξένων γλωσσών τείνουν να κυριαρχήσουν στην αγορά εργασίας, ενώ όσοι δεν επέλεξαν μια φιλοσοφική σχολή για να διδάξουν ξένη γλώσσα, καλούνται να παρακολουθήσουν διδακτικό πρόγραμμα ίσο προς 30 μονάδες ECTS για να μπορέσουν να λάβουν κάποιες γνώσεις στη διδακτική και τα συναφή γνωστικά πεδία.

Μέσα σε αυτό το έντονα ανταγωνιστικό πλαίσιο, αρκετοί συμπολίτες μας είτε από αληθινή αδυναμία είτε από δόλο, απαίτησαν την παροχή φθηνών εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Αρκετοί γονείς, κάνοντας λόγο π.χ. για μια κοπέλα που έρχεται στο σπίτι τους με το λεωφορείο, που κάθεται και δωρεάν για επιπλέον ώρα και που ζητάει πέντε ευρώ ανά διδακτική ώρα, «στρίμωξαν» άγρια πολλούς διδάσκοντες που είχαν ανάγκη το μάθημα για να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Το παζάρι μπήκε στην ημερήσια διάταξη, οι αθετήσεις από πλευράς γονέων και μαθητών έπεσαν «βροχή» και η απόγνωση και η κρίση ταυτότητας αρκετών διδασκόντων επήλθε ως αποτέλεσμα του άγριου «πρέσινγκ» γονέων, ενηλίκων σπουδαστών ή ακόμη και από μερίδα εργοδοτών.

Άν και, για την προστασία των διδασκόντων, ο νόμος έχει ορίσει ένα ελάχιστο όριο αμοιβής στα κέντρα ξένων γλωσσών, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα ιδιαίτερα μαθήματα. Όσοι νομίμως επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά, συχνά βρίσκονται μπροστά σε συνθήκες χαοτικές στις οποίες ορισμένοι διδάσκοντες θεωρούν πως ισχύει το «ο θάνατος σου η ζωή μου». Αυτή η ισοπεδωτική νοοτροπία μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με ένα τρόπο. Με τη συνειδητοποίηση πως ο διδάσκων δεν είναι μικροπωλητής ή μπακάλης, ούτε έμπορος λαϊκής αγοράς για να χρειαστεί να «σκοτώσει» τις τιμές των εμπορευμάτων του μπας και βγάλει λίγα λεφτά.

Ο καθηγητής ξένων γλωσσών στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου, έχοντας αφιερώσει κόπο και χρήμα για να φτάσει σε ένα επίπεδο. Ακόμη όμως και οι διδάσκοντες με Προφίσιενσυ ή με τα αντίστοιχα διπλώματα των άλλων γλωσσών, έχουν παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια και εξελίσσουν τις γνώσεις τους. Έτσι, αυτό που έχει ο διδάσκων χτίσει με την πάροδο των ετών και το οποίο θα το βρει έτοιμο ο σπουδαστής, πρέπει να τυγχάνει της αντίστοιχης αντιμισθίας.

Όταν ένας δικηγόρος που θα ασχοληθεί με μια υπόθεση, αφιερώσει π.χ. 3 μέρες να μελετήσει μια δικογραφία, θα ζητήσει ας πούμε χίλια ευρώ για μια υπόθεση τριμελούς πλημμελειοδικείου χωρίς να υπάρχει ουδεμία σιγουριά για θετικό αποτέλεσμα αφού τελικά δεν αποφασίζει ο δικηγόρος αλλά οι δικαστές.

Άν στη νομική επιστήμη λοιπόν υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα και όμως δίδονται πακτωλοί χρημάτων με ενίοτε εντελώς αρνητικά αποτελέσματα, γιατί ένας διδάσκων που ασκεί το μέγιστο, μαζί με την ιατρική, λειτούργημα να μην υπερασπίζεται την επιστήμη του;

Χωρίς παιδεία, κανείς δε γίνεται γιατρός, δικαστής ή αστυνομικός. Χωρίς ξένες γλώσσες σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύγχρονο κόσμο, ο άνθρωπος είναι λίγο ως πολύ τελειωμένος. Απαιτείται λοιπόν εγρήγορση και συνεχής πληροφόρηση των γονέων και των ενηλίκων μαθητών για την αξία του διδάσκοντα.

Το πόσα χρήματα θα πρέπει να ζητάει ο καθηγητής εξαρτάται από τις γνώσεις, τις σπουδές, την εμπειρία και τη μεταδοτικότητα του. Όχι με τα ποσοστά επιτυχίας του στις εξετάσεις διότι τελικά αυτό που έχει σημασία είναι να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα και όχι να πιστοποιηθεί για κάτι που σε μερικά χρόνια πιθανόν να ξεχάσει.

Πάντως, η μειοδοσία και η κακομοιριά δεν έχουν θέση στο χώρο των διδασκόντων. Αντιθέτως, η προβολή του έργου και της αξίας του κάθε ενός είναι απαραίτητα όχι μόνο για να διατηρηθούν αξιοπρεπείς αμοιβές αλλά και για τη διαφύλαξη του κύρους του λειτουργήματος του διδάσκοντα.

Μανόλης Μπουχαλάκης
Καθηγητής Αγγλικών/Εξεταστής

manbouch@yahoo.com

Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών

Έδρα: Βάκχου 24, Βάρη, Αττική, ΤΚ 16672
Τηλ: 211 800 0071
Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Παρ 10:00 έως 17:00
Γραμματεία: info[at]iphestus.com
Λογιστήριο: accounting[at]iphestus.comSitemap

Όροι Χρήσης

Πολιτική απορρήτου