Πανελλήνιο
Δίκτυο Καθηγητών

211 800 0071

phone

Καθημερινά 10:00 έως 17:00

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός σήμερα… πιο πολύτιμος από ποτέ!

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι η επιστημονική καθοδήγηση που δίνεται στο άτομο από το 15ο και 16ο έτος της ηλικίας του με σκοπό την επιλογή επαγγέλματος που ταιριάζει στον τύπο προσωπικότητας, στις ιδιαίτερες κλίσεις και στα ενδιαφέροντα του. Στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού και της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας ο έφηβος έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να γνωρίσει τις δυνάμεις του και να θέσει μελλοντικούς στόχους ώστε να εξελιχθεί σε ένα ισορροπημένο και ευτυχισμένο ενήλικο άτομο.

Γιατί όμως σήμερα είναι πιο πολύτιμος από ποτέ;  Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής  πραγματικότητας  που βιώνουμε στην χώρα μας η πρώτη αρνητική συνέπεια που δημιουργείται είναι η ανεργία (ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Οκτώβριος 2021),  ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κορεσμός σε ορισμένους κλάδους. Σήμερα λοιπόν, για τους νέους και τους γονείς τους η ανάγκη για κάποια επαγγελματική επιλογή γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρόκειται για μια απόφαση μείζονος σημασίας που πρέπει να γίνει με σωστή καθοδήγηση, δίχως επιπολαιότητα και βιασύνη.

Ας καθίσουμε να αναλογιστούμε… πολλές φορές επιλέγουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με κάτι που μας αρέσει στην προσωπική μας ζωή χωρίς όμως να είμαστε πραγματικά ενήμεροι αν το επάγγελμα αυτό «είναι για εμάς», « αν είμαστε φτιαγμένοι γι’ αυτό». Οι ικανότητες και οι δεξιότητες που μας διακρίνουν σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερο τύπο προσωπικότητας του καθένα από εμάς, επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή μας ζωή. Μέσα από την διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού ανακαλύπτουμε σε ποιον τομέα ανταποκρινόμαστε περισσότερο, μαθαίνουμε ποια είναι η φύση κάθε επαγγέλματος και ποιες οι απαιτήσεις του προκειμένου να κάνουμε τη σωστή επιλογή καριέρας που είναι μια καθοριστική στιγμή στη ζωή μας.

Πώς οδηγούμαστε όμως στη σωστή επαγγελματική επιλογή;

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεστ προσωπικότητας-ικανοτήτων-δεξιοτήτων καθώς και μια σειρά ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, το άτομο οδηγείται στη διαπίστωση των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και ικανοτήτων που κατέχει , τα οποία μπορούν να συνδυαστούν και να ταιριάξουν σε περισσότερα από ένα επαγγέλματα. Τα συγκεκριμένα ερωτηματολόγια  διαθέτουν επίσης και βαθμό αλήθειας εκφράζοντας την ειλικρίνεια των επιλογών του και τον βαθμό κατανόησης των ερωτήσεων. Στην περίπτωση λοιπόν που το σύστημα εμφανίσει χαμηλό βαθμό αλήθειας, δεν εμφανίζει αποτελέσματα. Οι απαντήσεις του κάθε ατόμου θα καθορίσουν τον τύπο προσωπικότητας του αλλά και τις κλίσεις που το χαρακτηρίζουν. Μέσα από τον  συνδυασμό  προσωπικότητας και κλίσεων προκύπτει μια δυναμική ομαδοποίηση ειδικοτήτων ξεκινώντας από τα επιστημονικά πεδία που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας και συνεχίζοντας με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που του  ταιριάζουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δική μας μεθοδολογία, το άτομο έχει όλα τα στοιχεία για να επιλέξει την κατάλληλη καριέρα. Στην ατομική συνεδρία με την Σύμβουλο θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εφήβου, τα εξωτερικά του ταλέντα και θα συζητήσουμε για τα τμήματα που τον ενδιαφέρουν. Ταυτόχρονα, θα γίνει ανάλυση των Σχολών και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που αναμένεται να γνωρίσουν μεγάλη ζήτηση μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να λύσουν όλες τις απορίες τους και να σχεδιάσουν προσεκτικά τα βήματα για να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον, νιώθοντας  πιο σίγουροι και αισιόδοξοι από ποτέ!

Όλγα Μανούσου, 

Φιλόλογος , Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τηλ.6983841757

mail: olga98@yahoo.comΔιαβάστε επίσης...

blog image Iδιαίτερα μαθήματα: πώς ωφελούν τον μαθητή;
blog image Εισαγωγή στην Θεωρία της Μουσικής για Αρχάριους
blog image Ψηφιακά εργαλεία για να εμπλουτίσετε το μάθημα Αγγλικών!
blog image Ισπανικά για Ειδικούς Σκοπούς – Διδασκαλία & Πιστοποίηση
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ