Οικονομική κρίση και Ξένες Γλώσσες

211 800 0071

phone

Καθημερινά 10:00 έως 17:00

Οικονομική κρίση και Ξένες Γλώσσες

Γράφει ο Μανόλης Μπουχαλάκης
Καθηγητής Αγγλικών/Εξεταστής

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει πλήξει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες του μέσου Ελληνικού νοικοκυριού. Από τη λαίλαπα αυτή των περικοπών και των αλλαγών δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και Ξένων Γλωσσών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η «Καθημερινή», η ιδιωτική δαπάνη από 3,3 δισ. ευρώ το 2009, περιορίστηκε το 2015 στα 2,2 δισ. Ευρώ. Με βάση στοιχεία του 2016, για τους γονείς με παιδιά στο δημοτικό οι ξένες γλώσσες αποτελούν το μεγαλύτερο έξοδο και αφορούν το 53% του συνόλου των εκπαιδευτικών δαπανών.

Παρ’όλα αυτά, ο τομέας της ιδιωτικής ξενόγλωσσης παιδείας υπέστη ένα ισχυρό σοκ από την κρίση και, αν και μεγάλο μέρος των οικογενειακών δαπανών εξακολουθούν να πηγαίνουν στις ξένες γλώσσες, ο αντίκτυπος της έλλειψης χρημάτων επέφερε μεγάλες αναπροσαρμογές σε όλα τα πεδία του χώρου.

Κέντρα Ξένων Γλωσσών μείωσαν τα δίδακτρα τους ή προχώρησαν σε προσφορές και σε δώρα για να κρατήσουν μαθητές ή για να προσελκύσουν νέους. Το πρόβλημα δεν άφησε καθόλου ανεπηρέαστους και τους διδάσκοντες. Σημειώθηκαν ορισμένα περιστατικά απόπειρας εκμετάλλευσης των καθηγητών από, ευτυχώς, μικρή μερίδα εργοδοτών οι οποίοι δεν δίστασαν να προσφέρουν ωρομίσθια της τάξης των 3 ευρώ ανά ώρα, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των διδασκόντων.

Ακόμη όμως και στο χώρο των ιδιαιτέρων μαθημάτων, ο ήδη αποδιοργανωμένος και χαοτικός χώρος, αποδιοργανώθηκε ακόμη περισσότερο. Αρκετοί διδάσκοντες προτίμησαν να δεχθούν εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο για το μάθημα τους, προτιμώντας την, αμφίβολη, σιγουριά κάποιων ιδαιτέρων μαθημάτων αντί της φυσιολογικής αντιμισθίας που δικαιούνται με βάση τις σπουδές και τον κόπο τους.

Αν μπορούσε κάποιος να κάνει κάποια εκτίμηση για το μέλλον, αυτή θα ήταν πως σύντομα θα βαδίσουμε προς μια «διόρθωση» των πραγμάτων. Έχοντας έστω και λίγο περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη επιμόρφωσης των παιδιών τους στις ξένες γλώσσες αφού πραγματικά είναι αδύνατον σήμερα κανείς να βελτιώσει την καριέρα και τις σπουδές του χωρίς αυτές.

Αυτή η «διόρθωση», θα φανεί όχι μόνο στις συνεπέστερες πληρωμές των γονέων προς τα ΚΞΓ και προς τον καθηγητή ιδιαιτέρων, αλλά και στους μισθούς των διδασκόντων στα φροντιστήρια και σε όσους έχουν επιλέξει να ασκούν αποκλειστικά το επάγγελμα του νομίμου οικοδιδασκάλου.

Το μήνυμα προς τους γονείς αλλά και προς τους ενήλικες που επιθυμούν να εμβαθύνουν στη γνώση των ξένων γλωσσών, είναι ξεκάθαρο: Η επένδυση αυτή είναι πολύτιμη και αλλάζει τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου. Του ανοίγει επαγγελματικές ευκαιρίες και τον κάνει σοφότερο και γνώστη του πως λειτουργεί μια άλλη κουλτούρα και ένας άλλος τρόπος σκέψης, τον οποίο μοιράζονται πάνω από 420 εκατομμύρια Αγγλόφωνοι σε Βρετανία, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία.

Για αυτό, δεν πρέπει να διστάζουν να αναζητούν ποιοτικές υπηρεσίες εκμάθησης των ξένων γλωσσών και να έχουν υπόψη τους πως για αρκετά χρόνια ακόμη οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές και με σίγουρη απόσβεση.

Μανόλης Μπουχαλάκης
Καθηγητής Αγγλικών/Εξεταστής

manbouch@yahoo.com

 

 

Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών

Έδρα: Βάκχου 24, Βάρη, Αττική, ΤΚ 16672
Τηλ: 211 800 0071
Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Παρ 10:00 έως 17:00
Γραμματεία: info[at]iphestus.com
Λογιστήριο: accounting[at]iphestus.comSitemap

Όροι Χρήσης

Πολιτική απορρήτου