211 800 0071

phone

Καθημερινά 10:00 έως 17:00

6 Δωρεάν πλατφόρμες για διαδικτυακά μαθήματα

Με στόχο την κάλυψη της ολοένα και αυξανόμενης ανάγκης για επιμόρφωση και δια βίου μάθηση αλλά και τη διευκόλυνση της μετάδοσης γνώσης, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική προσπάθεια για αξιοποίηση του διαδικτύου στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η δημιουργία συστημάτων εικονικής μάθησης, ή πιο απλά λογισμικών για τη διεξαγωγή μαθημάτων μέσω Διαδικτύου, δίνει στο σύγχρονο καθηγητή δυνατότητες αλλά και εργαλεία για προσαρμόσει τις διδακτικές μεθόδους του στις ανάγκες της εποχής.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε 6 δωρεάν πλατφόρμες για διαδικτυακά μαθήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα ως διαδικτυακός καθηγητής!

Το Zoom είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης με HD ποιότητα εικόνας και ήχου, το οποίο μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης!
Παρέχει δωρεάν αλλά και επί πληρωμή υπηρεσίες όπως webinar βίντεο, δωμάτια Zoom, δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης, χρήση διαδικτυακού πίνακα και chat και επιτρέπει απεριόριστες διαδικτυακές συναντήσεις, είτε για μαθήματα ενας προς έναν είτε για μεγαλύτερα group. Σημειωτέον, στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή για συναντήσεις τριών ατόμων και πάνω, η διάρκεια της κάθε τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40 λεπτά (στο δωρεάν πακέτο).
Για να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα για τα διαδικτυακά σου μαθήματα θα πρέπει να δημιουργήσεις λογαριασμό χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και έναν κωδικό. Στη συνέχεια η πλατφόρμα σου δίνει έναν προσωπικό υπερσύνδεσμο για τη δική σου διαδικτυακή συνάντηση. Οι μαθητές σου μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
Στα πλεονεκτήματα θα αναφέρουμε τη φιλικότητα προς το χρήστη, την πολύ καλή ποιότητα ήχου και εικόνας, το ψηφιακό whiteboarding και τη δυνατότητα που δίνεται στους συμμετέχοντες να κάνουν κοινή χρήση περιεχομένου (screen share) με ένα κλικ, να σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο αλλά και να βλέπουν/ακούν την εγγραφή της προηγούμενης συνάντησης ξανά, όποτε επιθυμούν ή κριθεί απαραίτητο.

Το WebEx Meeting Center είναι λογισμικό εικονικής διάσκεψης που επιτρέπει στους χρήστες του να συνεργάζονται σε ένα online περιβάλλον. Προσφέρει ολοκληρωμένη κοινή χρήση ήχου, βίντεο και περιεχομένου και ασφαλείς διαδικτυακές συναντήσεις  από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ή κινητή συσκευή ή συσκευή βίντεο.

Αρχικά θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις το πρόγραμμα στο υπολογιστή σου και στη συνέχεια να προσκαλέσεις τους μαθητές σου στη συνάντηση που έχεις δημιουργήσει. Οι μαθητές  δε χρειάζεται να κατεβάσουν το πρόγραμμα στον υπολογιστή τους ούτε  να δημιουργήσουν λογαριασμό.

Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει αυτό το εργαλείο από τους ανταγωνιστές του είναι η δυνατότητα που δίνει στους συμμετέχοντες να βλέπουν στις οθόνες τους ταυτόχρονα όλο το υλικό που σχετίζεται με τη διάσκεψη, να το προσαρμόζουν και να το μετακινούν, όπως και όποτε επιθυμούν.

3. MyOwnConference

https://myownconference.com/

Το MyOwnConference είναι ακόμα μία πλατφόρμα που σε βοηθά να προετοιμάσεις και να δημιουργήσεις μια ηλεκτρονική συνάντηση στον προσωπικό λογαριασμό σου στο διαδίκτυο.
Δε χρειάζεται να εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό. Οι μαθητές σου μπορούν να συμμετάσχουν στο webinar σου με οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού, στον υπολογιστή ή σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή, μετά από δική σου πρόσκληση. Εσύ απλά ανεβάζεις το απαραίτητο υλικό, ξεκινάς το μάθημα/σεμινάριο και καλείς οποιονδήποτε συμμετέχοντα στη συζήτηση.

Η πλατφόρμα επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση ενός ή περισσοτέρων παρουσιαστών και παρευρισκομένων (μέχρι 3 άτομα τη φορά στη δωρεάν έκδοση), την προβολή εγγράφων, διαφανειών, τη μετάδοση video, το διαμοιρασμό οθόνης αλλά και την εγγραφή της τηλεδιάσκεψης.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να ανταλλάξουν στιγμιαία μηνύματα κατά τη διαρκεια του webinar, ώστε οι παρουσιαστές να λαμβάνουν ανατροφοδότηση και να κατευθύνουν την παρουσίαση αναλόγως.
Ένα αρνητικό στοιχείο που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι ότι η διάρκεια της κάθε εγγραφής μπορεί να είναι μέχρι 20 λεπτά στη δωρεάν έκδοση.

Το Skype είναι ίσως η πιο γνωστή πλατφόρμα διαδικτυακών συναντήσεων και μαθημάτων! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για συνομιλίες «ένας προς έναν» (διαδικτυακά ιδιαίτερα μαθήματα) όσο και για ομαδικές. Η χρήση του είναι δωρεάν για αποστολή μηνυμάτων, πραγματοποίηση φωνητικών κλήσεων αλλά και βιντεοκλήσεων .

Η διαδικασία είναι απλή. Θα πρέπει να κατεβάσεις το λογισμικό στον υπολογιστή σου και να ζητήσεις από το μαθητή σου να κάνει το ίδιο. Μόλις αποκτήσετε τους λογαριασμούς σας, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το μάθημά σας.

Κατά τη βιντεοκλήση μπορείς να επιλέξεις ο μαθητής να βλέπει τον καθηγητή του (π.χ. κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης) ή να μοιραστείς την οθόνη σου (Screenshare). Καθώς το Skype δεν παρέχει whiteboard, η επιλογή του διαμοιρασμού οθόνης έχει μεγάλη χρηστικότητα επειδή δίνει πρόσβαση στο μαθητή σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό στον υπολογιστή σου επιλέξεις. Για παράδειγμα, μπορείς να ανοίξεις ένα αρχείο παρουσίασης PowerPoint ή να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη εφαρμογή όπως το Skitch, το οποίο σου δίνει εργαλεία για να επεξεργαστείς εικόνες ή αρχεία pdf, να σχεδιάσεις, να προσθέσεις σχήματα, να γράψεις σχόλια και γενικά να κάνεις το μάθημα λίγο πιο διαδραστικό, ενδιαφέρον και κατανοητό.

Βασικό πλεονέκτημα του Skype είναι μάλλον η ευκολία χρήσης και η υπάρχουσα εξοικείωση των περισσότερων από μας με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

5. Google Hangouts

https://hangouts.google.com/

Τα Google Hangouts είναι ακόμα μια δωρεάν πλατφόρμα επικοινωνίας, η οποία δίνει δυνατότητα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, συνομιλίας μέσω βίντεο, SMS και κλήσεων.

Ως πλεονέκτημα να αναφέρουμε πως, για να συνδεθείς, θα χρειαστείς μόνο ένα λογαριασμό στην Google και θα «ανοίξεις» τα Google Hangouts  στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε αντίθεση με το Skype, δε χρειαζεται να κατεβάσεις κανένα λογισμικό στον υπολογιστή.

Όσον αφορά στη χρήση της βιντεοκλήσης, η βασικη διαφορά είναι πως η τηλεδιάσκεψη στα Ηangouts  έχει περιορισμό 10 ατόμων. Τέλος, η μόνη μορφη αρχείων που μπορείς να μοιραστείς στο chat των Hangouts είναι εικόνες, σε αντίθεση με το Skype που υποστηρίζει σχεδόν όλα τα είδη αρχείων.

Σίγουρα υπάρχουν  πολλές ακόμα επιλογές για τη δημιουργία μιας «Ηλεκτρονικής Τάξης», άλλες δωρεάν, άλλες επί πληρωμή, κάποιες για σύγχρονη και κάποιες για ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά εργαλεία για δημιουργία ασκήσεων, quiz, παιχνιδιών που θα κάνουν το μάθημα πιο ενδιαφέρον και πιο αποδοτικό. Εναπόκειται, επομένως, στον εκάστοτε καθηγητή/δάσκαλο να επιλέξει εκείνα που του ταιριάζουν περισσότερο, να εξοικειωθεί με τη χρήση τους και να τα εφαρμόσει στα διαδικτυακά του μαθήματα!

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών, η μεγαλύτερη πλατφόρμα στην Ελλάδα εύρεσης καθηγητών για ιδιαίτερα μαθήματα,  παρέχει στα μέλη του ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς χρήση της πλατφόρμας Online Τάξη, για τα online μαθήματά τους. Η λειτουργία της είναι πολύ απλή, καθώς δεν απαιτεί να γίνει εγκατάσταση κάποιου προγράμματος. Μεταξύ άλλων παρέχει τις παρακάτω δυνατότητες στους εκπαιδευτικούς:

– Ταυτόχρονη σύνδεση με έως 30 άτομα

– Διαμοιρασμό οθόνης

– Διαμοιρασμό video

– Αποστολή, λήψη και κοινή χρήση αρχείων μέσω του Google Drive

– Chat

H πρόσβαση στην πλατφόρμα μπορεί να γίνει και από κινητό ή tablet, εφόσον εγκατασταθεί το σχετικό app.

Σίγουρα υπάρχουν  πολλές ακόμα επιλογές για τη δημιουργία μιας «Ηλεκτρονικής Τάξης», άλλες δωρεάν, άλλες επί πληρωμή, κάποιες για σύγχρονη και κάποιες για ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά εργαλεία για δημιουργία ασκήσεων, quiz, παιχνιδιών που θα κάνουν το μάθημα πιο ενδιαφέρον και πιο αποδοτικό. Εναπόκειται, επομένως, στον εκάστοτε καθηγητή/δάσκαλο να επιλέξει εκείνα που του ταιριάζουν περισσότερο, να εξοικειωθεί με τη χρήση τους και να τα εφαρμόσει στα διαδικτυακά του μαθήματα!

Αναζητάτε πιστοποιημένο καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι ή online;

Δείτε εδώ ποιοι καθηγητές παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στην περιοχή σας και μέσω διαδικτύου.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα
Διαβάστε επίσης...

blog image Ασφάλιση με Εργόσημο για Καθηγητές Ιδιαιτέρων Μαθημάτων
blog image Πανδημία Covid-19: Μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για ιδιαίτερα μαθήματα
blog image 5 Χαρακτηριστικά των Εκπαιδευτικών που εκτιμούν οι Μαθητές
blog image Ιδιαίτερα μαθήματα προσχολικής ηλικίας
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ

Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών

Επικοινωνία

Έδρα: Βάκχου 24, Βάρη, Αττική, ΤΚ 16672
Τηλ: 211 800 0071
Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Παρ 10:00 έως 17:00
Γραμματεία: info[at]iphestus.com

facebook linkedin twitter instagram