211 800 0071

Μητέρα Γλώσσα – Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας

Χωρίς αμφιβολία, η γλώσσα, ως όργανο επικοινωνίας, αποτελεί το κυρίαρχο μέσο ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων, ένα μέσο που συνεχώς μεταβάλλεται, εξελίσσεται, ανανεώνεται και προσαρμόζεται στις επικοινωνιακές ανάγκες των ανθρώπων κάθε εποχής και κάθε τόπου.

Η μητρική γλώσσα, για κάθε λαό, δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο επικοινωνίας αλλά ένα θεμέλιο στοιχείο της ταυτότητάς του. Το 1999 η Γενική Συνέλευση της UNESCO όρισε την 21η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας αποσκοπώντας στην ανάδειξη της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διατήρηση των ολιγότερων ομιλούμενων γλωσσών οι οποίες σταδιακά υποχωρούν και απειλούνται με αφανισμό.

Εντούτοις, η Ελληνική γλώσσα θα λέγαμε πως δεν κινδυνεύει από μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη που οδηγεί αναντίρρητα στην υποβάθμιση της ιστορικής ταυτότητας του έθνους καθώς έχει μακραίωνη και ενιαία παράδοση στον χρόνο. Χαρακτηρίζεται από πολυμορφία και πολυπλοκότητα γι’ αυτό και θα μπορούσαμε να της αποδώσουμε τον όρο «Πρωτεϊκή»  από το όνομα του Πρωτέα, ενός μυθικού θαλάσσιου δαίμονα, γιου του Ποσειδώνα και της Τηθύος που είχε την ικανότητα να αλλάζει συνεχώς μορφή. Επιπλέον, η Ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξιλογικό πλούτο ο οποίος αναβαθμίζει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που τη μιλούν δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκρυσταλλώσουν λεκτικά τις ιδέες και τις απόψεις τους και να οδηγηθούν σε πιο σύνθετους προβληματισμούς.

Συμπερασματικά, η μητρική γλώσσα αποτυπώνει την ιστορία κάθε λαού, τον βοηθάει να μελετήσει το παρελθόν, να κατανοήσει το παρόν και να σχεδιάσει το μέλλον του. Ως Έλληνες οφείλουμε να δείχνουμε τον δέοντα σεβασμό στην Ελληνική γλώσσα και να φροντίζουμε να την προστατεύουμε και να την αναδεικνύουμε. Συγχρόνως όμως οφείλουμε να φροντίζουμε για τη διασφάλιση όλων των γλωσσών σεβόμενοι την εθνική ταυτότητα κάθε λαού αλλά και την πολυμορφία της γλώσσας.

Ελένη Δρακάκη, Φιλόλογος

 
παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας


Διαβάστε επίσης...

blog imageΤα 4 στάδια συγγραφής μιας καλής έκθεσης στο Γυμνάσιο
blog imageΧρήσιμες συμβουλές για την εκμάθηση Ισπανικών
blog image8 συμβουλές προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις
blog imageΠαραγωγή Λόγου: τα 5 συχνότερα λάθη μαθητών και μαθητριών
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ