Μάθηση: Πώς επιτυγχάνεται και πώς κινητοποιείται
Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς
Απόσπασμα του σεμιναρίου
Στόχος του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν οι λόγοι που κινητοποιούν τους μαθητές προς την μάθηση. Παρουσιάζεται η ανάγκη ενεργής εμπλοκής των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, τη συμβολή της στην αποτελεσματική μάθηση καθώς και προτάσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός. Γίνεται λόγος για την αυτορρύθμιση. Το να δρα ο μαθητής αυτόνομα σε επίπεδο τάξης είναι βασικό, καθώς μαθαίνει να ανταπεξέρχεται μόνος του στις δυσκολίες που του παρουσιάζονται. Για να το επιτύχει, όμως, αυτό είναι βασικό να έχει αναπτύξει την αυτορρύθμιση και οι εκπαιδευτικοί να ναι σε θέση να το προσφέρουν. Στο σεμινάριο θα δοθούν δραστηριότητες κινητοποίησης καθώς και ερωτηματολόγιο μαθησιακού προφιλ.
Διδακτικές Ενότητες Σεμιναρίου:
- Τι είναι τα κίνητρα και πώς λειτουργούν;
- Που στηρίζεται η αποτελεσματική εκπαίδευση
- Το ενδιαφέρον για τη μάθηση
- Η αυτορρύθμιση (αυτορρυθµιστικές στρατηγικές μάθησης)
- ∆ιδακτικές στρατηγικές για την ανάπτυξη κινήτρων
- Παραδείγματα
- Ασκήσεις
Εισηγητής: Αριστονίκη Θεοδοσίου Τρυφωνίδου
Η Αριστονίκη Θεοδοσίου Τρυφωνίδου σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ με υποτροφία από το ΙΚΥΚ. Έχει 4 μεταπτυχιακές ειδικεύσεις: στη Συμβουλευτική ψυχολογία, στη Συστημική ψυχοθεραπεία, στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών μονάδων, στην Εικαστική Θεραπεία. Έχει διδακτορικό τίτλο στην Εξελικτική-Σχολική ψυχολογία. Είναι μεταδιδακτορικη συνεργάτης στο ΕΚΠΑ στον τομέα Κλινικής Ψυχολογίας.
Έχει εξειδικευτεί στη χορήγηση μαθησιακών και ψυχοδιαγνωστικών τεστ, στη Συστημική θεραπεία ζευγαριών, στην Γνωστική-Αναλυτική ψυχοθεραπεία, στην τραυματοθεραπεία, στην σεξουαλική κακοποίηση, στο λαϊκό παραμύθι, στην κλινική συμπτωματολογια κ.ά.. Την ενδιαφέρουν ερευνητικά: Η προ-εφηβεία ως αναπτυξιακή περίοδος στα κορίτσια, η δόμηση των Προσωπικών ταυτοτήτων, η μάθηση, η ψυχολογία των επενδυτών, το παραμύθι, η μαθηση.
Είναι συγγραφέας 12 βιβλίων. Είναι πιστοποιημένη Ψυχολόγος Europsy στην κλινική και εκπαιδευτική πρακτική. Έχει διδάξει σε διάφορα κολέγια και πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο κολέγιο CDA και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες. Είναι εξωτερική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Αυτή την περίοδο ασχολείται ερευνητικά με το παραμύθι ως διαγνωστικό εργαλείο και γράφει το 13ο της βιβλίο.
Το σεμινάριο είναι ασύγχρονο και έχει διάρκεια μία ώρα και 25 λεπτά. Για την χορήγηση Βεβαίωσης Παρακολούθησης, θα πρέπει να απαντηθεί σχετικό ερωτηματολόγιο 15 ερωτήσεων.
Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.
Κόστος Συμμετοχής: δωρεάν για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Καθηγητών. Αν δεν είστε μέλος, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ. Για πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή σας καλέστε στο 211 800 0071 (καθημερινά 10:00 – 17:00) ή στείλτε email στο info@iphestus.com.
Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε μας στο 211 800 0071 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 17:00), ή να στείλτε μας email στο info@iphestus.com ή μήνυμα μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook.