211 800 0071

5 συμβουλές προετοιμασίας για τις εξετάσεις!

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα

Πλησιάζουν οι εξετάσεις και έχετε άγχος; Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Να θυμάστε, η διαχείριση του χρόνου σας δεν θέλει κόπο… θέλει απλά, τρόπο! Θα μοιραστούμε μαζί σας 5 χρήσιμες και απλές συμβουλές για την πιο αποδοτική διαχείριση του χρόνου σας ώστε, όταν πλησιάζει η εξεταστική περίοδος, να νιώθετε πιο καλά προετοιμασμένοι, ήρεμοι και έτοιμοι να βάλετε τα δυνατά σας!

5 συμβουλές προετοιμασίας για τις εξετάσεις!

Συμβουλή #1: Οργανωθείτε!

Προμηθευτείτε ένα τετράδιο, το οποίο θα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για τη διαχείριση της μελέτης σας. Εκεί, θα κάνετε τον προγραμματισμό σας για την ερχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας τις ώρες και τις ημέρες που θα αφιερώνετε στη μελέτη του κάθε μαθήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας και την ανάγκη σας για ξεκούραση!

Το κλειδί της οργάνωσης είναι η απλοποίηση. Όταν ξέρετε ότι μπορείτε να βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την οργάνωση της μελέτης σας σε ένα μέρος, και όχι σε χίλιες σκόρπιες σημειώσεις, χαρτάκια και υπενθυμίσεις, αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να νιώθετε πιο ήρεμοι. Είναι γνωστό ότι όταν ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, όπως εν προκειμένω η πρωινή συνήθεια να συμβουλευόμαστε το πρόγραμμα μελέτης μας, αυτό μας αποσυμφορίζει ψυχολογικά και τονώνει την αυτοπεποίθησή μας.

Δοκιμάστε το!

Συμβουλή #2: Να έχετε επίγνωση των σκέψεων σας!

Πόσες φορές ‘πιάσατε’ τον εαυτό σας να κάνει αρνητικές σκέψεις ή ακόμα και να υφαίνει σενάρια καταστροφής; Πατήστε Στοπ! Πάρτε μια ανάσα. Η ποιότητα των σκέψεων μας επιδρά άμεσα στη διάθεσή μας και στην ικανότητά μας να παραμένουμε συγκεντρωμένοι και δεκτικοί στη μάθηση.

Όταν νιώθετε ότι πνίγεστε, κάντε ένα μικρό διάλειμμα. Καθίστε κάπου άνετα και ήσυχα, κρατήστε ευθεία την σπονδυλική σας στήλη, κλείστε τα μάτια και απλά παρατηρήστε την αναπνοή σας. Κάνοντας αυτά τα μικρά διαλείμματα κάθε μέρα, θα εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να εστιάζει στην παρούσα στιγμή και να αποβάλλει αρνητικές σκέψεις και σενάρια για το μέλλον.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές πλέον οι οποίες σας βοηθούν στην πρακτική της ενσυνειδητότητας και σας παρέχουν απλές ασκήσεις αναπνοής για να γίνετε εσείς κυρίαρχοι των σκέψεων σας!

Συμβουλή #3: Προγραμματίστε μικρές ‘ενέσεις’ θετικής ενέργειας μέσα στην ημέρα σας!

Μια σύντομη βόλτα γύρω από το τετράγωνο, στο πάρκο ή δίπλα στη θάλασσα, η ανάγνωση λίγων σελίδων από το αγαπημένο σας μυθιστόρημα, η μαγειρική, το να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική στο ραδιόφωνο ή να κάνετε ένα διάλειμμα για γυμναστική.  Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα φορτίσουν τις μπαταρίες σας, θα σας γεμίσουν ενέργεια και θα τονώσουν την ψυχολογία σας.

Έτσι, θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην μελέτη σας αναζωογονημένοι και με νέα διάθεση για δουλειά!

 

Συμβουλή # 4: Τηρήστε πιστά το πρόγραμμα μελέτης σας!

Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσετε το πρόγραμμά σας, σε καθημερινή βάση. Εδώ είναι καθοριστικής σημασίας το τετράδιο σας με το καθημερινό σας πρόγραμμα μελέτης. Απλοποιήστε τη ζωή σας! Κάντε τα βήματα που έχετε προγραμματίσει για την εκάστοτε μέρα και μετά, απλά, ξεκουραστείτε!

Επίσης, εάν είναι εφικτό, μελετήστε τις εξετάσεις προηγουμένων ετών ώστε να είστε πλήρως εξοικειωμένοι με την μορφή, το ιδιαίτερο ύφος και το σκεπτικό των εξετάσεων που θα δώσετε. Όσο περισσότερα υποδείγματα εξετάσεων προηγουμένων ετών ολοκληρώνετε, τόσο πιο σίγουροι θα νιώθετε την ημέρα της πραγματικής σας εξέτασης!

Επιπλέον, θα έχετε αποκτήσει εμπειρία διαχείρισης του χρόνου σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων! Είναι πολύ σημαντικό στις εξετάσεις να έχετε ένα πλάνο για το χρονικό διάστημα που θα αφιερώσετε σε κάθε ενότητα, και να το ακολουθήσετε πιστά. Επίσης, μην παραλείψετε να προγραμματίσετε 10 με 15 λεπτά στο τέλος για να ελέγξετε το γραπτό σας και να προβείτε σε τυχόν βελτιώσεις και διορθώσεις των απαντήσεων σας!

Συμβουλή #5: Σωστή διατροφή, ενυδάτωση, επαρκής ύπνος!

Νους υγιής εν σώματι υγιή, έλεγαν οι αρχαίοι. Πώς θα μπορέστε να αποδώσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας όταν νιώθετε εξαντλημένοι από τα αλλεπάλληλα ξενύχτια, αφυδατωμένοι και μουδιασμένοι;

Η ποιότητα της διατροφής μας, η επαρκής ενυδάτωση, ο ύπνος και η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αφομοιώνει και να συγκρατεί πληροφορίες, ενώ επίσης τονώνουν σημαντικά τις ικανότητες συγκέντρωσης, μνήμης, αλλά και κριτικής αντίληψης και αναστοχασμού.

Τι περιμένετε; Ετοιμάστε μια θρεπτική σαλάτα με μπόλικα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, σούπες, θρεπτικές πρωτεΐνες και στο διάλειμμά σας κάντε μία αναζωογονητική βόλτα με γρήγορο βήμα ή λίγο τζόκινγκ.

Όταν θα επιστρέψετε στην μελέτη σας, θα δείτε ότι θα μπορείτε να μελετάτε πιο αποτελεσματικά την ύλη σας, και σε λιγότερο χρόνο από όσο θα δαπανούσατε εάν ήσασταν κουρασμένοι και έπειτα από ‘σερί’ ξενύχτια!

Τι περιμένετε, λοιπόν; Εφαρμόστε τις συμβουλές μας στην πράξη για να εξασκήσετε το μυαλό σας να λειτουργεί πιο αποδοτικά.

Άλλωστε, δεν θέλει κόπο! Θέλει… τρόπο!Διαβάστε επίσης...

blog image5 ιδέες για να κάνετε τα ιδιαίτερα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα
blog imageΜπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην ανάγνωση;
blog imageΜαθαίνοντας Κινέζικα. Οι εξετάσεις YCT, HSK, HSKK και BCT.
blog imageΤα πλεονεκτήματα των ιδιαίτερων μαθημάτων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ