211 800 0071

5 καλοί λόγοι για να μάθεις μια ξένη γλώσσα

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αναδεικνύεται ως μια αξιόλογη πρόκληση που ανταμείβει τον εκπαιδευόμενο με πολλαπλά οφέλη.

Από την ανακάλυψη νέων προοπτικών επαγγελματικής εξέλιξης έως την ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων και την εμβάθυνση στην κατανόηση άλλων πολιτισμών, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ανοίγει νέους ορίζοντες. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε πέντε κλασικούς λόγους που καθιστούν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μια διαδικασία που αξίζει να επενδύσεις τον χρόνο σου.

 
5 καλοί λόγοι για να μάθεις μια ξένη γλώσσα

1. Μια νέα γλώσσα σημαίνει πρόσβαση σε μια νέα κουλτούρα.

Όπως γράφει η Rita Mae Brown (Αμερικανή συγγραφέας) «Η γλώσσα είναι ο οδικός χάρτης ενός πολιτισμού. Μαρτυρά από πού έρχονται οι άνθρωποι και προς τα πού βαδίζουν».

Μόλις κατακτήσεις μια νέα γλώσσα, αυτόματα γίνεσαι κοινωνός μιας νέας κουλτούρας. Αρχίζεις να παρατηρείς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν κι εκφράζονται, τις φράσεις που χρησιμοποιούν, τα λεκτικά και μη λεκτικά μηνύματα που εκπέμπουν.  Ανακαλύπτεις τις μοναδικές τους ιστορίες, τις εθνικές αξίες και τις ξεχωριστές παραδόσεις του πολιτισμού τους. Διευρύνεις το μυαλό σου, ξεπερνάς τους φόβους και τις προκαταλήψεις σου και αποκτάς μια νέα αίσθηση εκτίμησης, αποδοχής και σεβασμού προς τους άλλους.

2. Ευκαιρίες σταδιοδρομίας

Ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ο οποίος γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός. Η γνώση μιας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών αποτελεί σχεδόν προϋπόθεση για την όποια ευκαιρία σταδιοδρομίας. Η ικανότητα να επικοινωνείς αποτελεσματικά σε γλώσσες πέρα από τη μητρική, σε καθιστά πολύτιμο συνεργάτη σε κάθε επαγγελματικό περιβάλλον. Η ίδια η διαδικασία της εκμάθησης της ξένης γλώσσας σε βοηθά να βελτιώσεις τις αναλυτικές κι επικοινωνιακές σου δεξιότητες, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τη δημιουργικότητά σου, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την επαγγελματική σου εξέλιξη.

3. Ταξίδια

Είτε θέλεις να επισκεφθείς μια χώρα για λόγους αναψυχής είτε θέλεις να ζήσεις, να σπουδάσεις ή να εργαστείς εκεί, το ταξίδι σου θα είναι πολύ πιο εύκολο αν γνωρίζεις τη γλώσσα του τόπου που σε φιλοξενεί. Σκέψου πόσο πιο ευχάριστο θα ήταν να μπορούσες να παραγγείλεις το αγαπημένο σου γεύμα χωρίς δισταγμό, να χρησιμοποιήσεις τη συγκοινωνία, να κάνεις τις αγορές σου, να ζητήσεις πληροφορίες και να συζητήσεις χωρίς κόπο και μεγάλη προσπάθεια. Σκέψου πόσο πιο εξυπηρετικός και φιλόξενος γίνεσαι κι εσύ όταν κάποιος ξένος προσπαθήσει να σου μιλήσει στη γλώσσα σου.

4. Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ

Όταν ασκείς το σώμα σου τακτικά, γίνεται πιο ευέλικτο, δυνατό κι ανθεκτικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλο. Όσο τον εκπαιδεύεις, τόσο πιο εύστροφος κι οξυδερκής γίνεσαι. Έχουν υπάρξει πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών συμβάλλει στην ενδυνάμωση του εγκεφάλου ποικιλοτρόπως. Αυξάνεται η μνήμη και η διάρκεια προσοχής, βελτιώνεται η αναλυτική σκέψη και η ικανότητα λήψης αποφάσεων, ενισχύεται η ικανότητα επεξεργασίας πολύπλοκων προβλημάτων και αποτρέπεται η ανάπτυξη ασθενειών όπως ή άνοια και η νόσος του Alzheimer.

5. Πληροφόρηση και Ψυχαγωγία

Ταινίες αμερικανικού, ευρωπαϊκού και ό,τι άλλου κινηματογράφου, manga, ξένες σειρές, τηλενουβέλες, μουσική, λογοτεχνία – ο κόσμος είναι γεμάτος από έργα δημιουργικής τέχνης και σε άλλες γλώσσες, πέρα από τα Ελληνικά. Δε θα ήθελες να μπορείς να εκτιμήσεις μερικά από αυτά στη δική τους γλώσσα αντί να βασίζεσαι σε κακώς μεταφρασμένους υπότιτλους και σε μη επιτυχημένες αποδόσεις που αφαιρούν ένα μεγάλο μέρος της γοητείας του πρωτότυπου; Δε θα ήθελες να μπορείς να ενημερώνεσαι για τις τελευταίες εξελίξεις του τομέα σου άμεσα και να έχεις πρόσβαση σε άπειρες πηγές πληροφόρησης στον παγκόσμιο ιστό; Δε θα ήθελες να μπορείς να εκτιμάς και να απολαμβάνεις τη μουσική χωρίς την ανάγκη να αναζητάς τη σημασία των στίχων; Εάν ναι, σταμάτα να βρίσκεις δικαιολογίες και ξεκίνα να μιλάς τη γλώσσα που πάντα ονειρευόσουν.

Τα οφέλη που αποκομίζεις από την κατοχή αυτής της δεξιότητας είναι εξαιρετικά, είτε πρόκειται για δουλειά, ταξίδια, φιλία ή και μόνο για την αυτοβελτίωσή σου.

Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να μάθεις μια νέα γλώσσα χάρη στο Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών! Στην ιστοσελίδα του Δικτύου μπορείς να βρεις εκπαιδευτικούς για ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών που θα σε κατευθύνουν, θα σε υποστηρίξουν και θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου σου!Διαβάστε επίσης...

blog image5 ιδέες για να κάνετε τα ιδιαίτερα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα
blog imageΜπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην ανάγνωση;
blog imageΜαθαίνοντας Κινέζικα. Οι εξετάσεις YCT, HSK, HSKK και BCT.
blog imageΤα πλεονεκτήματα των ιδιαίτερων μαθημάτων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ