211 800 0071

5 Χαρακτηριστικά των Εκπαιδευτικών που εκτιμούν οι Μαθητές

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα

Οι γονείς είναι θεωρητικά (και πρακτικά) οι πρώτοι «δάσκαλοι» των παιδιών τους, αφού παρακολουθούν στενά την ανάπτυξή τους από τη βρεφική ηλικία και τα καθοδηγούν βήμα βήμα, ώστε να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες. Όπως είναι αναμενόμενο, όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξουν τον κατάλληλο επαγγελματία δάσκαλο ή καθηγητή, που θα αναλάβει την καθημερινή μελέτη, την υποστήριξη των σχολικών μαθημάτων, την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ενός μουσικού οργάνου κτλ, αναζητούν έναν αξιόπιστο εκπαιδευτικό που θα συνεχίσει το έργο τους με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αφοσίωση!

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών, έχοντας βοηθήσει χιλιάδες οικογένειες να βρουν τον κατάλληλο εκπαιδευτικό για τα ιδιαίτερα μαθήματά τους, παρουσιάζει συνοπτικά τα 5 χαρακτηριστικά του καθηγητή που εκτιμούν περισσότερο οι γονείς και οι μαθητές.

5 Χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών

1. Επαγγελματισμός και Συνέπεια

Είναι μια έννοια πολυδιάστατη καθώς περιλαμβάνει, όχι μόνο την τυπικότητα στην ώρα έναρξης και λήξης του μαθήματος, την πολιτική ακυρώσεων και αναπληρώσεων, την τακτική ενημέρωση προόδου του μαθητή, αλλά και τη σωστή συμπεριφορά, την ευπρεπή παρουσία και την κατάλληλη προετοιμασία από τη μεριά του καθηγητή.

2. Γνώσεις – Διδακτική πείρα

Μπορεί το παραδοσιακό μοντέλο του «παντογνώστη» καθηγητή να θεωρείται παρωχημένο εδώ και χρόνια, ωστόσο η εις βάθος γνώση του αντικειμένου είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που αξιολογούν θετικά γονείς και μαθητές, ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμες εξετάσεις και ανώτερα επίπεδα προετοιμασίας. Η κατάρτιση και η διδακτική πείρα πάντα εμπνέουν σεβασμό και σιγουριά αναφορικά με τα μαθησιακά αποτελέσματα.

3. Μεταδοτικότητα

Ωραία τα πτυχία και οι περγαμηνές αλλά το να είναι ο καθηγητής αυθεντία δε συνεπάγεται ότι μπορεί να επικοινωνήσει τη γνώση και στους μαθητές! Επομένως, εξίσου σημαντική δεξιότητα για έναν εκπαιδευτικό είναι να εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο ακόμα και τις πιο σύνθετες έννοιες. Να είναι ευρηματικός και να δίνει παραδείγματα μέσα από την καθημερινότητα, ώστε το παιδί να αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που πρέπει να μάθει και γιατί.

4. Οργάνωση

Για να είναι το μάθημα ευχάριστο και αποδοτικό, θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια συγκεκριμένη στοχοθεσία και ένας σωστός προγραμματισμός της ύλης. Το να μπορεί ο καθηγητής να δομεί το μάθημα κατάλληλα και να παρέχει το απαραίτητο υλικό για εξάσκηση στο μαθητή είναι δείγματα καλής οργάνωσης. Πολύ θετικά αξιολογούνται και άλλα στοιχεία, όπως το πόσο προετοιμασμένος είναι ο εκπαιδευτικός για το μάθημα, το τι κουβαλάει μέσα στην τσάντα του (από γραφική ύλη και βοηθήματα μέχρι λεξικά, παραμύθια, μουσική και χειροτεχνίες), το τι έξτρα δραστηριότητες έχει σκεφτεί να εντάξει στο πλάνο του μαθήματος του.

5. Ενδιαφέρον για το μαθητή

Ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία του μαθητή στις σχολικές του επιδόσεις. Έχουμε δει πώς η απογοήτευση που προκαλεί μια συνεχής αποτυχία σε δοκιμασίες και διαγωνίσματα, οδηγεί το μαθητή σε μια παραίτηση από την προσπάθεια! Επομένως, εκτιμούνται πάρα πολύ η καλλιέργεια ενός φιλικού και άνετου κλίματος, η δυνατότητα προσαρμογής της μεθόδου διδασκαλίας στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, η υπομονή, η επιμονή, η ενθάρρυνση, δηλαδή το πραγματικό ενδιαφέρον για το μαθητή!

Σε κάθε περίπτωση, γονείς και δάσκαλοι πρέπει να είναι σύμμαχοι και η σχέση τους να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, εκτίμηση και αμοιβαία συνεργασία, έτσι ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη στο μαθητή, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο!



Διαβάστε επίσης...

blog image5 Ψηφιακά Εργαλεία για να Γίνει το Μάθημα της Φυσικής πιο Διαδραστικό
blog imageΤα ορθογραφικά λάθη στις ομόηχες λέξεις
blog image10 τρόποι για να ενισχύσω το ενδιαφέρον τού παιδιού μου για την ορθογραφία
blog imageΔυσαριθμησία: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ