1. Τι είπε ο δάσκαλος ή η δασκάλα μου κατά τη διάρκεια του μαθήματος;
Πριν ξεκινήσω τη μελέτη, προσπαθώ να ανατρέξω σε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινήσεις που έδωσε ο δάσκαλος ή η δασκάλα μου κατά τη διάρκεια της παράδοσης.
2. Ανάγνωση
Κάνω ανάγνωση του κειμένου τουλάχιστον 3 φορές ώστε να έχω μία συνολική εικόνα όλων των στοιχείων τού μαθήματος.
3. Υπογραμμίζω
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης υπογραμμίζω άγνωστες λέξεις τις οποίες θα αναζητήσω στη συνέχεια στο λεξικό αλλά και λέξεις ή φράσεις που με δυσκολεύουν να τις θυμάμαι.
4. Υποενότητες
Χωρίζω το κείμενο σε υποενότητες ανάλογα με το θεματικό κέντρο και κρατάω σημειώσεις δίπλα από κάθε υποενότητα. Με τον τρόπο αυτόν, θα διαχωρίσω τις πληροφορίες τού κειμένου και θα καταφέρω να τις κατανοήσω καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.
5. Με δικά μου λόγια.
Διηγούμαι με δικά μου λόγια ό,τι διάβασα. Προτιμώ να το κάνω με δυνατή φωνή ώστε να έχω τη δυνατότητα να ακούω όλες τις πληροφορίες όσο τις λέω καθώς με τον τρόπο αυτόν, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται καλύτερα κάθε νέα πληροφορία. Ακόμα καλύτερα, μπορώ να ηχογραφήσω τη φωνή μου καθώς λέω το μάθημα.
6. Χρώμα
Χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα ώστε να διαχωρίσω τις πληροφορίες και να κατηγοριοποιήσω τα ιστορικά γεγονότα, επεξεργάζομαι καλύτερα και απομνημονεύω κάθε νέο στοιχείο.
7. Παρατηρώ τις εικόνες
Οι εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα του βιβλίου συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση και την εμπέδωση των ιστορικών γεγονότων.
8. Σχεδιάγραμμα
Σε ένα πρόχειρο τετράδιο οργανώνω όλες τις σημαντικές πληροφορίες, τις χρονολογίες και τα ονόματα με τη μορφή σχεδιαγράμματος. Έτσι, τα γεγονότα και οι πληροφορίες συνδέονται καλύτερα μεταξύ τους και εμπεδώνονται ευκολότερα.
9. Ερωτήσεις
Αν με δυσκολεύει να διαβάσω το μάθημα στο σύνολό του, το διαβάζω τμηματικά με μορφή ερωταπαντήσεων ώστε να καταφέρω να συγκρατήσω το νόημα όλου του κειμένου.
10. Συνέπεια
Η συνέπεια, η συστηματική μελέτη και η επανάληψη αποτελούν στοιχεία βαρύνουσας σημασίας για την κατανόηση και την εμπέδωση των ιστορικών πληροφοριών.
Θυμάμαι πάντα πως κάθε μαθητής/τρια έχει τις δικές του/της ιδιαίτερες και διαφορετικές ανάγκες και μαθαίνει με τον δικό του/της μοναδικό τρόπο. Για τον λόγο αυτόν, επιλέγω όποια από τις παραπάνω μεθόδους με εξυπηρετεί και την προσαρμόζω στις δικές μου μαθησιακές ανάγκες.
Ελένη Δρακάκη, Φιλόλογος