Σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό, γεμάτο εκπαιδευμένους επαγγελματίες, μορφωμένους και εξειδικευμένους εργαζόμενους, η δημιουργικότητα είναι μια από τις κορυφαίες δεξιότητες που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις. Η καλλιέργεια αυτής της δεξιότητας ξεκινά (ή θα πρέπει να ξεκινά) από μικρή ηλικία με τις πρώτες προσπάθειες των παιδιών για προσωπική εκφραση με μολύβια και χρώματα. Ωστόσο, με την αυξανόμενη εστίαση της εκπαίδευσης στην επιστήμη και την τεχνολογία και παρά τα ωφέλη που, όπως θα δούμε παρακάτω, μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί από την ενασχόληση με το σχέδιο και τη ζωγραφική, η σημασία των εικαστικών δεν αναγνωρίζεται πάντα ως ζωτικό συστατικό της μάθησης του 21ου αιώνα.
Ωφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί από την ενασχόληση με το σχέδιο και τη ζωγραφική
1. Βελτίωση λεπτής κινητικότητας
Ο όρος «λεπτή κινητικότητα» αναφέρεται στο συντονισμό των μικρών μυών στα χέρια και τα δάχτυλα. Οι κινήσεις και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία τέχνης απαιτούν βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες. Η χρήση μαρκαδόρων ή και πινέλων, ο χρωματισμός μεταξύ μικρών γραμμών και η διαγραφή μικρών λεπτομερειών ενός σχεδίου απαιτούν μοναδική προσοχή στη λεπτομέρεια και σταθερές κινήσεις των χεριών. Επομένως, η δημιουργία τέχνης βοηθά το παιδί να αναπτύξει και να ακονίσει τις κινητικές του δεξιότητες με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο και κατά συνέπεια να μπορεί, όχι μόνο να σχεδιάζει με ακρίβεια όλο και πιο περίπλοκα σχήματα αλλά και, αποκτώντας καλύτερο έλεγχο των κινήσεων, να βελτιώνει το γραφικό του χαρακτήρα.
2. Έκφραση ιδεών και συναισθημάτων
Η Ζωγραφική μπορεί να αναπτύξει τις δεξιότητες αντίληψης, τη νοητική ωρίμανση και να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά για το παιδί, καθώς μέσα από αυτή εκφράζει τα συναισθήματά του για το περιβάλλον του και βρίσκει διέξοδο από την πίεση της μελέτης και της καθημερινότητας. Παράλληλα, η καλλιτεχνική εκπαίδευση συνδέει τους μαθητές με τον πολιτισμό και με τον ευρύτερο κόσμο. Οι εμπειρίες των τεχνών γενικά ενισχύουν την κριτική σκέψη, διδάσκοντας στους μαθητές να αφιερώνουν χρόνο και να είναι πιο προσεκτικοί στον τρόπο που παρατηρούν κι ερμηνεύουν τον κόσμο. Ειδικά στις μικρές ηλικίες, οπότε το λεξιλόγιο είναι σχετικά περιορισμένο, η έκφραση μέσα από τη ζωγραφική είναι ένα μέσο για να «διατυπωθούν» σκέψεις και συναισθήματα, που ίσως δε θα ήταν εφικτό με άλλο τρόπο.
3. Κατανόηση δύσκολων εννοιών
Το σχέδιο παίζει μεγάλο ρόλο στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Μπορεί να τα βοηθήσει να ακονίζουν τις αναλυτικές τους δεξιότητες και να αντιλαμβάνονται ιδέες με μεγαλύτερη ευκολία. Η διδασκαλία μέσω των τεχνών μπορεί να καταστήσει κατανοητές δύσκολες έννοιες, μέσω της οπτικοποίησης των πληροφοριών. Πόσες φορές οι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων δεν έχουν καταφύγει στη χρήση ενός σχήματος ή μιας εικόνας για να εξηγήσουν έναν κανόνα ή ένα φαινόμενο. Η ενοποίηση της τέχνης με άλλους κλάδους μπορεί να προσεγγίζει μαθητές που διαφορετικά δε θα συμμετείχαν ενεργά στο μάθημα μέσα στην τάξη. Έρευνες έχουν δείξει πως οι νέοι, που ασχολούνται συστηματικά με τις τέχνες, είναι έως και τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναγνωριστούν για ακαδημαϊκά επιτεύγματα σε σχέση με τα παιδιά που απέχουν.
4. Μεταβιβάσιμες δεξιότητες
Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, το σχέδιο δεν είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να περιορίζεται σε μαθήματα τέχνης στον ελεύθερο χρόνο ενός μαθητή – είναι μια δεξιότητα που μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σε πολλά διαφορετικά θέματα στη σχολική εκπαίδευση αλλά και αργότερα, στο χώρο εργασίας. Οι εικαστικές τέχνες διδάσκουν τους μαθητές για το χρώμα, τη διάταξη, την προοπτική και την ισορροπία: όλες τις τεχνικές που είναι απαραίτητες σε ακαδημαϊκές και επαγγελματικές παρουσιάσεις. Η διδασκαλία της τέχνης συμβάλλει όχι μόνο στη βελτίωση των γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και στην ικανότητα λήψης αποφάσεων, ανάληψης κινδύνων και επίλυσης προβλημάτων, προσόντα που θεωρούνται απαραίτητα για την επαγγελματική ανέλιξη και επιτυχία των νέων ανθρώπων.
5. Ευκαιρίες καριέρας
Η έκθεση στα καλλιτεχνικά ερεθίσματα από μικρή ηλικία καλλιεργεί την αισθητική των παιδιών αλλά και των νέων, οι οποίοι μπορεί να επιλέξουν τα εικαστικά ως επαγγελματική αποκατάσταση. Ζωγράφοι, γραφίστες, ειδικοί 3D Animation, συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, διακοσμητές, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι και τόσες άλλες ειδικότητες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αισθητική και την ικανότητα στο σχεδιο και τη ζωγραφική. Στη σύγχρονη εποχή της εικόνας είναι μεγάλη η ανάγκη για ειδικούς που με έμπνευση και καλλιτεχνικό κριτήριο, μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα σχέδια και μακέτες για την επιτυχημένη προβολή όλων των ειδών προϊόντων και επιχειρήσεων, για την ψυχαγωγία, το ευ ζην και τη γενικότερη αναβάθμιση της αισθητικής του κόσμου γύρω μας.
Συμπερασματικά, η ενασχόληση με τα εικαστικά δεν εμπλουτίζει απλώς την εμπειρία της μελέτης σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής αλλά και προετοιμάζει για τη ζωή μετά το σχολείο.
Καθηγητές εικαστικών για ιδιαίτερα μαθήματα
Οι έμπειροι καθηγητές εικαστικών του Πανελλήνιου Δικτύου Καθηγητών μπορούν να βοηθήσουν παιδιά και ενήλικες να εκφραστούν μέσα από τη ζωγραφική και το σχέδιο και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους με δημιουργικό κι ευχάριστο τρόπο! Επιπλέον, αναλαμβάνουν την υποστήριξη και συστηματική προετοιμασία υποψηφίων για τις εισαγωγικές των Καλλιτεχνικών Σχολείων και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, όπως επίσης και για τις Πανελλαδικές και Φοιτητικές εξετάσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!