211 800 0071

10+1 ερωτήσεις για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εφαρμοστεί πρώτη φορά για τη Γ Λυκείου του 2019-2020. Με μια γρήγορη ματιά γίνεται αυτόματα αντιληπτή μια μείωση των μαθημάτων της Γ Λυκείου τόσο στα μαθήματα Γενικής Παιδείας όσο και στου Προσανατολισμού και συνεπώς στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Επίσης, εισάγεται η νέα διαδικασία της Α’ Δήλωσης και ο καθορισμός των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης.

Παρακάτω θα δούμε τις πιο συχνές ερωτήσεις (και απαντήσεις) σχετικά με τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Νέο εκπαιδευτικό σύστημα

1. Τι είναι η Α’ Δήλωση για τα ΤΕΠ;

Όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα θα πρέπει να συμπληρώσουν την Α’ δήλωση με 10 προτιμήσεις τμημάτων στα οποία θα τους ενδιέφερε να φοιτήσουν. Η δήλωση αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και για τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθεί
τον Οκτώβριο του 2019.

2. Ποια η διαφορά ανάμεσα στα ΤΕΠ και τα ΤΠΠΕ;

Μετά την επεξεργασία των Α’ Δηλώσεων των μαθητών θα προκύψουν κάποια τμήματα στα οποία η προσφορά θέσεων θα είναι μεγαλύτερη της ζήτησης. Τα τμήματα αυτά ονομάζονται Ελεύθερης Πρόσβασης – ΤΕΠ και για την εισαγωγή εκεί αρκεί το Απολυτήριο. Θα προκύψουν επίσης κάποια τμήματα, όπου η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη της προσφοράς. Αυτά ονομάζονται ΤΠΠΕ δηλαδή Τμήματα Πρόσβασης μόνο μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων.

3. Πότε πρέπει να αποφασίσω οριστικά για τη συμμετοχή μου ή μη στις πανελλαδικές;

Με τη λήξη του πρώτου τετραμήνου, οι μαθητές με επιλογές ΤΕΠ θα κληθούν να οριστικοποιήσουν την εισαγωγή σε τμήματα χωρίς εξετάσεις ή τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές 2020. Θα πρέπει δε να είναι προσεκτικοί, καθώς αυτή τη φορά η επιλογή είναι δεσμευτική. Σημειωτέον πως, στην περίπτωση που κάποιος μαθητής με ΤΕΠ αποφασίσει να συμμετέχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις, χάνει το δικαίωμα εισαγωγής στη σχολή ΤΕΠ που είχε δηλώσει. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως, εάν επιλέξουν εισαγωγή σε ΤΕΠ, δε θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.

4. Τι γίνεται όταν η σχολή ΤΕΠ που διάλεξα απαιτεί ειδικό μάθημα;

Τα ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές (π.χ. Ξένη Γλώσσα, Γραμμικό/Ελεύθερο σχέδιο, Μουσική) εξετάζονται Πανελλαδικά. Άρα, ακόμα και για την εισαγωγή σε σχολή Ελεύθερης Πρόσβασης, ο μαθητής θα χρειαστεί να συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του ειδικού μαθήματος.

5. Σε πόσα μαθήματα εξετάζομαι για το Απολυτήριο και πώς;

Τόσο για τις Πανελλαδικές όσο και για το Απολυτήριο οι μαθητές εξετάζονται στα ίδια 4 μαθήματα, τα 3 Προσανατολισμού και το μάθημα ΝΕ Γλώσσας και Γραμματείας. Τα θέματα των εξετάσεων προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων της ίδιας Διεύθυνσης εκπαίδευσης και το τελικό διαγώνισμα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων. Η επιτήρηση αλλά και η διόρθωση των γραπτών (αφού καλυφθούν τα ονόματα των μαθητών) γίνεται από καθηγητή άλλου σχολείου.

6. Πώς υπολογίζεται ο μέσος όρος του Απολυτηρίου;

Ο Μέσος όρος διαμορφώνεται κατά 60% από τα τετράμηνα και κατά 40% από το γραπτό. Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς βγαίνει ο μέσος όρος των τετραμήνων. Στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού υπολογίζονται όλα τα μαθήματα, εκτός από τη Φυσική Αγωγή. Ο βαθμός προαγωγής είναι το 9.5.

7. Πώς υπολογίζεται ο βαθμός εισαγωγής μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων;

Για την εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων προσμετράται σε ποσοστό 90% ο μέσος όρος των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και σε ποσοστό 10% ο βαθμός Απολυτηρίου της Γ Τάξης (με εξαίρεση το σχολικό έτος 2020-2021, οπότε προσμετράται μόνο ο μέσος όρος των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων).

8. Τι γίνεται μετά το πέρας των Πανελλαδικών;

Οι μαθητές που επέλεξαν να δώσουν πανελλαδικές, μετά το πέρας των εξετάσεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων (Ιούλιος 2020), θα πρέπει, όπως και σήμερα, να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με τις επιλογές των τμημάτων όπου επιθυμούν να εισαχθούν.

9. Είμαι μαθητής σε Εσπερινό Λύκειο. Τι αλλάζει για εμένα;

Η Γ/Δ Λυκείου στα 3ετή και 4ετή Εσπερινά ΓΕΛ διατηρούν το δικαίωμα του 1% για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Όμως το πρόγραμμα σπουδών πλέον ταυτίζεται με αυτό των ημερήσιων ΓΕΛ και η ύλη εξομοιώνεται. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του 1% μπορούν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές μαζί με τους αποφοίτους των Ημερησίων.

10. Ποια μαθήματα διδάσκομαι/εξετάζομαι Πανελλαδικά ανά Ομάδα Προσανατολισμού;

Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείς να δεις αναλυτικά το πρόγραμμα των μαθημάτων της Γ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων.

Μαθήματα γενικής
Ομάδες προσανατολισμού

Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι μόνο τέσσερα, τα τρία του Προσανατολισμού και η ΝΕ Γλώσσα και Γραμματεία.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ/Δ ΤΑΞΗΣ 3ΤΟΥΣ/4ΕΤΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

μαθήματα εσπερινού λυκείου

+1 Πώς μπορώ να προετοιμαστώ κατάλληλα ώστε να εξασφαλίσω επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Οι έμπειροι και καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί του Πανελλήνιου Δικτύου Καθηγητών μπορούν με να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις γνώσεις και τις ικανότητές σου, να καλύψεις τα κενά και τις απορίες σου και να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου! Η επιτυχία είναι στο χέρι σου!



Διαβάστε επίσης...

blog imageΤα ορθογραφικά λάθη στις ομόηχες λέξεις
blog image10 τρόποι για να ενισχύσω το ενδιαφέρον τού παιδιού μου για την ορθογραφία
blog imageΔυσαριθμησία: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση
blog imageΜεταπτυχιακό MSc: Τι σημαίνει και γιατί να το επιλέξω
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ