Ένας εκπαιδευτικός δεν χρειάζεται να έχει μόνο γνώσεις για να μεταδώσει, αλλά και την ικανότητα να τις μεταδώσει. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί για να ανέβει το βιογραφικό σημείωμά σας επίπεδο.
Η ερώτηση, άλλωστε, που καλείστε να απαντήσετε μέσω του βιογραφικού σας είναι γιατί να επιλέξουν εσάς έναντι άλλων συναδέλφων σας. Έτσι, το να καταφέρετε να μεταδώσετε με τον καλύτερο τρόπο πληροφορίες που απαντούν σε αυτό το ερώτημα, αφενός καθιστά το βιογραφικό σημείωμά σας επιτυχημένο και αφετέρου δίνει μια εικόνα της εν λόγω πολυπόθητης ικανότητάς σας.
Πώς θα το καταφέρετε; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας!
Ένα καλογραμμένο προφίλ
Η μικρή παράγραφος του προφίλ στην αρχή του βιογραφικού σας είναι το σημείο όπου μπορείτε να συστηθείτε πιο άμεσα τόσο ως εκπαιδευτικός όσο και ως άνθρωπος.
Φροντίστε να τονίσετε εκεί τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά σας, αυτά που σας καθιστούν καλό καθηγητή/καθηγήτρια. Αναφέρετε αρετές που μπορεί να διαθέτετε, όπως η υπομονή και η κατανόηση, εκδηλώστε το πάθος σας για τη μετάδοση γνώσης και σημειώσετε στοιχεία που σας διακρίνουν ως εκπαιδευτικούς, όπως, π.χ., το γεγονός ότι εφαρμόζετε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας ή ότι έχετε αποδεδειγμένα συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών σας.
Εμπλουτίστε την επαγγελματική σας εμπειρία
Μην περιοριστείτε στην απλή καταγραφή κάθε θέσης/εμπειρίας σας και στην αναφορά των καθηκόντων σας, παρά προσθέστε στοιχεία που αποδεικνύουν την επιτυχημένη άσκηση αυτών. Τεκμηριώστε, δηλαδή, τους ισχυρισμούς του προφίλ σας, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, το ποσοστό εισαγωγής μαθητών σας σε σχολές, αν κάνετε προετοιμασία για Πανελλήνιες, ή απόκτησης πιστοποιητικού, αν είστε καθηγητής ξένων γλωσσών.
Διά βίου μάθηση
Η ενότητα της εκπαίδευσής σας είναι φυσικά πολύ σημαντική, γιατί από αυτήν εξαρτάται η επάρκειά σας για να εργάζεστε ως καθηγητής/καθηγήτρια. Ωστόσο, τι μπορεί να δείξει καλύτερα την αγάπη ενός ανθρώπου για τη γνώση από το γεγονός ότι φροντίζει ο ίδιος για τον διαρκή εμπλουτισμό της;
Πέρα, λοιπόν, από την καταγραφή των σπουδών σας, αν τυχόν έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια ή courses επί του αντικειμένου σας, της ψυχολογίας ή των διδακτικών μεθόδων, μην αμελήσετε να τα σημειώσετε και αυτά στο βιογραφικό σας.
Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι «must»
Γενικώς, οι γνώσεις και δεξιότητές σας πρέπει να έχουν ευδιάκριτη θέση στο βιογραφικό σημείωμά σας και αυτό φυσικά περιλαμβάνει τις τεχνικές δεξιότητες, όπως η χρήση Microsoft Office ή ψηφιακών εφαρμογών που υποβοηθούν τη διδασκαλία.
Ωστόσο, ένας καθηγητής χρειάζεται να έχει και soft skills προκειμένου να μπορέσει να δώσει κίνητρα στους μαθητές του και να τους στηρίξει στο εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Από τις κοινωνικές του δεξιότητες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πόσο επιτυχημένα θα ασκήσει το λειτούργημά του.
Γι’ αυτό, πέρα από τις γνώσεις, καταγράψτε ποιότητες που σας διακρίνουν, όπως η μεταδοτικότητα, η ενσυναίσθηση, η υπομονή, η προσαρμοστικότητα, η συνέπεια, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων κ.ά.
Προσθέστε συστάσεις
Η προσθήκη, στο τέλος του βιογραφικού σας, των στοιχείων τριών ανθρώπων που μπορούν να πουν καλά λόγια για εσάς θα το απογειώσει. Δείχνουν την πίστη σας στις ικανότητές σας, αλλά και, ακόμα περισσότερο, την πίστη άλλων σε αυτές – κι αυτό είναι ένας καλός λόγος για να σας προτιμήσουν.
Στα άτομα που η σύστασή τους έχει αξία συγκαταλέγονται γονείς μαθητών σας, διευθυντές και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων όπου έχετε εργαστεί ή και δικοί σας καθηγητές -ιδίως αν δεν έχετε επαγγελματική εμπειρία- οι οποίοι θα μπορούσαν να εκθέσουν το υψηλό επίπεδο των γνώσεών σας και την ποιότητα του χαρακτήρα σας.