211 800 0071

Σύγκριση των Lower Cambridge και Lower Michigan

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα

Μία πιστοποίηση γνώσης Αγγλικών επιπέδου Β2 (γνωστή και ως lower) θεωρείται απαραίτητο τυπικό προσόν για οποιονδήποτε επιθυμεί να εργαστεί στην Ελλάδα και πλέον θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα το έχει αποκτήσει ένας έφηβος πριν καν τελειώσει το γυμνάσιο. Καθηγητές, γονείς και υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μία πληθώρα εξετάσεων την πιο κατάλληλη πιστοποίηση για τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο. Δύο από τις πιο γνωστές και έγκυρες εξετάσεις στην Ελλάδα προσφέρονται από τα πανεπιστήμια του Cambridge (FCE) και Michigan (ECCE). Πώς όμως καταλήγουμε στη σωστή επιλογή; Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στις εξετάσεις.

Σύγκριση των Lower Cambridge και Lower Michigan

Lower Cambridge (FCE)

Συχνές ερωτήσεις για το FCE – Lower Cambridge

Ποιo είναι το κόστος εξετάσεων του FCE; To κόστος των εξετάσεων είναι 165 ευρώ (το κόστος μεταβάλλεται ελαφρώς ανάλογα το φορέα που επιλέγετε για την εγγραφή σας)

Πότε γίνονται οι εξετάσεις; Οι εξετάσεις του FCE γίνονται Μάιο και Δεκέμβριο (σε μεγάλα αστικά κέντρα προσφέρεται και επιπλέον εξεταστική τον Ιούνιο καθώς και επιπλέον εξεταστικές για computerbased εξετάσεις)

Ποια είναι η βάση; 160/190 με βάση το Cambridge English Scale

Πώς βαθμολογείται το Lower Cambridge; Όλα τα parts συμψηφίζονται και κανένα δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Εάν κάποιος πάρει χαμηλή βαθμολογία σε ένα μέρος αλλά μέτρια προς υψηλή βαθμολογία στα υπόλοιπα, περνάει. Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής ελέγχονται από υπολογιστή ώστε να εκμηδενιστεί το περιθώριο λάθους.

Πού μπορώ να βρω παλαιά θέματα; Δυστυχώς πλέον δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο past papers, δηλαδή θέματα παλαιότερων ετών. Μπορείτε να βρείτε δείγματα του τεστ όμως κάνοντας κλικ εδώ.

Πώς εξετάζονται οι υποψήφιοι στο FCE – Lower Cambridge;

Οι υποψήφιοι για το FCE εξετάζονται σε τέσσερις ενότητες: Reading and Use of English (Κατανόηση Γραπτού λόγου συνοδευόμενο από ασκήσεις Λεξικογραμματικής), Listening (Κατανόηση Προφορικού Λόγου), Writing (Παραγωγή Γραπτού Λόγου) και Speaking (Παραγωγή Προφορικού Λόγου). Για την απόκτηση πιστοποιητικού, οι βαθμολογίες από όλες τις ενότητες συμψηφίζονται.

Writing

Αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, ίδιο για όλους, πρέπει τα παιδιά να γράψουν μία έκθεση (essay). Η εκφώνηση τους δίνει δύο ιδέες που πρέπει να αναπτύξουν αλλά πρέπει να προσθέσουν και μία τρίτη δική τους. Το θέμα της έκθεσης είναι προσεκτικά επιλεγμένο για έφηβους, ώστε να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και ιδέες. Πρέπει να γράψουν ένα κείμενο 140-190 λέξεων.

Έπειτα επιλέγουν οι ίδιοι ανάμεσα σε τέσσερα θέματα. Μπορούν να γράψουν μία κριτική, ένα άρθρο, ένα επίσημο ή ανεπίσημο email ή μία ιστορία. Και για τα δύο κείμενα έχουν στην διάθεσή τους 1 ώρα και 20 λεπτά.

Listening

Οι υποψήφιοι ακούν μικρούς διαλόγους και μονολόγους και απαντούν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενών και αντιστοίχισης. Όλα τα μέρη ακούγονται δύο φορές.

Reading and Use of English

Οι μαθητές πρέπει πρώτα να λύσουν μερικές ασκήσεις λεξικογραμματικής. Οι ασκήσεις αφορούν στη συμπλήρωση κενών, μετατροπή προτάσεων κ.α. Έπειτα πρέπει να διαβάσουν 3 κείμενα και να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης προτάσεων και αντιστοίχισης. Έχουν στην διάθεσή τους 1 ώρα και 15 λεπτά.

Speaking

Εξετάζονται 2 άτομα μαζί και η διαδικασία διαρκεί 14-15 λεπτά. Αποτελείται από 4 μέρη. Υπάρχουν 2 εξεταστές στην αίθουσα, ο ένας συνομιλεί με τα παιδιά και ο άλλος απλά ακούει. Οι εξεταζόμενοι απαντούν σε ερωτήσεις και μεμονωμένα και συνεργατικά.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για το FCE Lower του Cambridge: Υλικό προετοιμασίας και δείγμα εξέτασηςCambridge English Scale

Lower Michigan (ECCE)

Συχνές ερωτήσεις για το ECCE – Lower Michigan

Ποιο είναι το κόστος εξετάσεων: 165€ (μπορεί να υπάρξει μικρή μεταβολή ανά εξεταστική)

Πότε γίνονται οι εξετάσεις: Μάιο και Δεκέμβριο

Ποια είναι η βάση: 650/1000

Πώς βαθμολογείται το Lower Michigan: Όλα τα parts συμψηφίζονται και κανένα δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Εάν κάποιος πάρει χαμηλή βαθμολογία σε ένα μέρος, αλλά μέτρια προς υψηλή βαθμολογία στα υπόλοιπα, περνάει. Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής ελέγχονται από υπολογιστή, ώστε να εκμηδενιστεί το περιθώριο λάθους.

Πού μπορώ να βρω παλαιά θέματα: Δε δημοσιεύονται δυστυχώς past papers, δηλαδή θέματα παλαιότερων ετών. Μπορείτε να βρείτε δείγματα του τεστ όμως κάνοντας κλικ εδώ. Μπορείτε επίσης να βρείτε χρήσιμα δείγματα της εξέτασης με τη δομή που είχε ως τον Ιανουάριο του 2021 εδώ.

Πώς εξετάζονται οι υποψήφιοι στο ECCE – Lower Michigan;

Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερις ενότητες: GVRGrammarVocabularyReading (Κατανόηση Γραπτού λόγου και ασκήσεις λεξιλογίου και γραμματικής), Listening (Κατανόηση Προφορικού Λόγου), Writing (Παραγωγή Γραπτού Λόγου) και Speaking (Παραγωγή Προφορικού Λόγου). Για την απόκτηση πιστοποιητικού, οι βαθμολογίες από όλες τις ενότητες συμψηφίζονται.

Speaking

Οι μαθητές εξετάζονται ένας-ένας. Πρώτα τους κάνουν μερικές γενικές ερωτήσεις για τον εαυτό τους. Μετά ο εξεταστής τους παρουσιάζει ένα πρόβλημα, τους δίνει προφορικά κάποιες πληροφορίες και ο εξεταζόμενος καλείται να δώσει μία συμβουλή ή μία λύση. Στο τέλος, τους κάνουν μερικές ερωτήσεις γενικού περιεχομένου όπως “Πιστεύεις πως το Ιντερνετ έχει βοηθήσει τα παιδιά να μαθαίνουν πιο εύκολα;”. Η εξέταση διαρκεί 10-15 λεπτά.

Listening

Ο εξεταζόμενος πρέπει να απαντήσει σε 45 ερωτήσεις. Στο πρώτο μέρος ακούει ΜΙΑ ΦΟΡΑ μερικούς μικρούς διαλόγους, στο τέλος του διαλόγου ακούει μια μικρή ερώτηση και κυκλώνει τη σωστή επιλογή ανάμεσα σε 3 εικόνες. Το πρώτο μέρος αποτελείται από 25 ερωτήσεις. Στο δεύτερο μέρος ακούει ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ 4 μικρούς μονολόγους, διαβάζει τις ερωτήσεις και κυκλώνει τη σωστή απάντηση. Έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 4 απαντήσεις. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από 20 ερωτήσεις.

GVR: Grammar, Vocabulary, Reading.

Το μέρος αυτό αποτελείται από 15 ερωτήσεις γραμματικής, 14 ερωτήσεις λεξιλογίου και 36 ερωτήσεις κατανόησης κειμένου. Συνολικά ο υποψήφιος έχει να αντιμετωπίσει δύο μικρά κείμενα, 6 ερωτήσεις για το καθένα και 8 μικρά κειμενάκια που έχουν κοινή θεματολογία και ερωτήσεις σύγκρισης των μικρών κειμένων. Οι ερωτήσεις είναι όλες πολλαπλής επιλογής. Ο εξεταζόμενος έχει στη διάθεσή του 75 λεπτά για να απαντήσει και τις 65 ερωτήσεις.

Writing

Ο εξεταζόμενος έχει μισή ώρα για να γράψει ένα κείμενο περίπου 150 λέξεις. Όριο λέξεων δεν υπάρχει αλλά καλό θα ήταν το κείμενο που θα γράψει να είναι 150-200 λέξεις περίπου. Του ζητείται να γράψει ή essay (έκθεση) ή επίσημο γράμμα/email σε κάποιο person of authority (στο διευθυντή του σχολείου, στο δήμαρχο κλπ.)

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για το ECCE – Lower του MichiganΔείγματα της νέας εξέτασηςΟι αλλαγές με μία ματιά

Σύγκριση των Lower Cambridge και Lower Michigan

Πού υπερτερεί το Lower (FCE) του πανεπιστημίου του Cambridge;

  1. Δίνεται άπλετος χρόνος στην παραγωγή γραπτού λόγου. Ο μαθητής έχει μία ώρα και είκοσι λεπτά για να κατανοήσει το θέμα, να κάνει σχεδιάγραμμα, να γράψει και να επιμεληθεί το κείμενο του. Δεν υπάρχει η πίεση των 30 λεπτών όπως στο ECCE.
  2. Δεν είναι όλα τα μέρη πολλαπλής επιλογής, γεγονός που ανακουφίζει πολλούς μαθητές οι οποίοι μπερδεύονται όταν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές απαντήσεις.
  3. Όλα τα μέρη στο Listening ακούγονται δύο φορές και δίνεται επιπλέον χρόνος να περάσουν τις απαντήσεις τους τα παιδιά από το test booklet στο answer sheet δίχως άγχος.Επίσης, έχουν επαρκή χρόνο προετοιμασίας, ώστε να διαβάσουν και να κατανοήσουν καλά τις ερωτήσεις πριν αρχίσει η εξέταση. Αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν από την εξέταση του ECCE.
  4. Σε περίπτωση που ο μαθητής πάρει εξαιρετικό σκορ, του χορηγείται βεβαίωση επιπέδου Γ1 (Advanced – Πολύ καλή γνώση) ενώ σε περίπτωση που πάρει χαμηλό σκορ, του δίνεται βεβαίωση επιπέδου Β1 (Μέτρια γνώση). Το ECCE δεν δίνει αυτή την δυνατότητα.
 

Πού υπερτερεί το Lower (ECCE) του University of Michigan;

  1. Όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής που σημαίνει ότι ευνοεί τον υποψήφιο και ο παράγοντας τύχη. Πέρα όμως από αυτό, είναι πιο εύκολο για τους περισσότερους, κατά κοινή ομολογία, να επιλέξεις την σωστή απάντηση από το να πρέπει να την βρεις μόνος σου.
  2. Τα κείμενα, αν και απαιτητικά, είναι σίγουρα πιο βατά από τα αντίστοιχα του FCE. Οι ασκήσεις συμπλήρωσης παραγράφων και αντιστοίχισης του FCE θεωρούνται αρκετά απαιτητικές από την πλειοψηφία των μαθητών καθώς χρειάζονται δεξιότητες τις οποίες πολλοί δεν έχουν αναπτύξει καλά καλά στην μητρική τους.
  3. Το πρώτο μέρος του listening, αν και ακούγεται μόνο μία φορά, δεν έχει ερωτήσεις αλλά εικόνες, γεγονός που το κάνει πολύ ευκολότερο από το listening του FCE.
  4. Αν και δίνεται περιορισμένος χρόνος στην παραγωγή γραπτού λόγου, ο υποψήφιος χρειάζεται να εξασκηθεί σε δύο μόλις είδη κειμένου : formal email και essay. Για το FCE απαιτείται εξάσκηση σε πληθώρα γραπτών.

Σε γενικές γραμμές…

Ποιο lower όμως είναι το καλύτερο; Από τα παραπάνω θα έλεγε κανείς ότι προκύπτει πως το ECCE είναι πιο εύκολη εξέταση από το FCE, τουλάχιστον για τους περισσότερους υποψηφίους. Όμως, το FCE, ως υψηλότερος στόχος, είναι κίνητρο για τον μαθητή ώστε να βελτιώσει περισσότερο τα Αγγλικά του και να εξασκηθεί σε πληθώρα ασκήσεων και κειμένων, έχοντας αποκτήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση προς στην εκμάθηση των Αγγλικών. Σε κάθε περίπτωση η λύση είναι απλή: χρειάζεται η συμβολή και η συμβουλή ενός καθηγητή. Ενός εκπαιδευτικού με πείρα, γνώσεις και εμπειρία για να καθοδηγήσει και να καθησυχάσει τον κάθε μαθητή. Ενός ειδικού που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη εξέταση για εσάς.

Οι καθηγητές Αγγλικών του Πανελλήνιου Δικτύου Καθηγητών είναι πιστοποιημένοι και μπορούν να σε βοηθήσουν να πετύχεις στις εξετάσεις για το Lower με ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών στο σπίτι ή online

Κύρτσιου Ήρα, απόφοιτος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.Διαβάστε επίσης...

blog imageΜπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην ανάγνωση;
blog imageΜαθαίνοντας Κινέζικα. Οι εξετάσεις YCT, HSK, HSKK και BCT.
blog imageΤα πλεονεκτήματα των ιδιαίτερων μαθημάτων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών
blog image50 Αρχαίες Ελληνικές Εκφράσεις που Χρησιμοποιούμε Σήμερα και η Σημασία τους
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ