211 800 0071

Μετά το Λύκειο τι;

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα

Επιλογές Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Είσαι ο τύπος του ανθρώπου που διψά για νέα γνώση, δια βίου μάθηση και εξειδίκευση; Επιθυμείς να σπουδάσεις το αντικείμενο που πάντα σε ενδιέφερε αλλά δεν αντέχεις το άγχος της προετοιμασίας των εξετάσεων; Αναρωτιέσαι πού θα βρεις πληροφορίες για τη μεταδευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών συγκέντρωσε τις πληροφορίες και σου παρουσιάζει τις επιλογές επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα!

Επιλογές Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΣΩ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Τόσο ως απόφοιτος Λυκείου προηγούμενων ετών όσο και ως πτυχιούχος, έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο κάποια σχολή ΑΕΙ/ΤΕΙ της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με βάση το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα, θα εξεταστείς στην Έκθεση και σε 3 ακόμα μαθήματα προσανατολισμού. Ειδικά φέτος, έχεις δυνατότητα επιλογής να εξεταστείς και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-19.

Οι περισσότερες σχολές έχουν διάρκεια φοίτησης 4 ετών, με εξαίρεση τα τμήματα του Πολυτεχνείου και των Μουσικών Σπουδών, που έχουν 5 έτη, και των Ιατρικών σχολών, που έχουν 6. Η φοίτηση στο προπτυχιακό επίπεδο είναι δωρεάν. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι πως έχεις πρόσβαση σε μια πληθώρα σχολών σε πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα βέβαια με το επιστημονικό πεδίο που στοχεύεις.

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ

Μετά την απόκτηση του πρώτου σου πτυχίου, εάν επιθυμείς να διευρύνεις τις γνώσεις σου εις πλάτος και όχι εις βάθος, έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις συμμετοχή στις κατατακτήριες εξετάσεις και να εισαχθείς σε κάποιο άλλο τμήμα που του ενδιαφέροντός σου, με ποσοστό κατάταξης 2%-5% επί των θέσεων του τμήματος. Οι εξετάσεις αυτές συνήθως λαμβάνουν χώρα μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Δεκέμβρη. Η ύλη αλλά και οι διαδικαστικές λεπτομέρειες αναρτώνται στον ιστότοπο της εκάστοτε σχολής περίπου ένα μήνα νωρίτερα.

Το βασικό πλεονέκτημα εδώ είναι πως διαγωνίζεσαι σε ύλη μαθημάτων της συγκεκριμένης ειδικότητας και μετά από απόφαση του ΔΣ της σχολής, εισάγεσαι όχι στο πρώτο αλλά σε μεγαλύτερο εξάμηνο σπουδών. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης κοινών/παρόμοιων μαθημάτων που έχεις παρακολουθήσει επιτυχώς κατά τη διάρκεια του πρώτου σου προπτυχιακού προγράμματος.

ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Εκτός από τα προαναφερθείσες επιλογές, υπάρχουν και άλλες σχολές με ειδικά συστήματα εισαγωγής που δεν εντάσσονται στο σύστημα των Πανελλαδικών, όπως για παράδειγμα η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, οι Ανώτερες Σχολές Χορού, Ορχηστρικής και Δραματικής Τέχνης, τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές, οι Σχολές Πυροσβεστών, Ξεναγών, Επαγγελμάτων Κρέατος, Μαραμαροτεχνίας κ.α.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν επιθυμείς να μπεις στη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων; Οι επιλογές για κατάρτιση, επιμόρφωση και επαγγελματική εξειδίκευση, όπως φαίνεται παρακάτω, είναι αρκετές.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΕΠΑ.Λ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ – ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Η «Τάξη Μαθητείας» (4 ο έτος ΕΠΑΛ) αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή μετά την αποφοίτησή σου από το Επαγγελματικό Λύκειο, η οποία σου παρέχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτείς σε χώρο εργασίας με αμοιβή ίση με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τα παραπάνω ισχύουν και για αποφοίτους ΓΕΛ, οι οποίοι όμως εγγράφονται αρχικά στο δεύτερο έτος του ΕΠΑ.Λ και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας.

Η φοίτηση είναι βεβαίως δωρεάν ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος, αποκτάς Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ.

ΙΕΚ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Τα ΙΕΚ αποτελούν κύριο φορέα παροχής μετα-δευτεροβάθμιας, μη ανώτατης εκπαίδευσης, παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση και μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση πιστοποιητικών αναγνωρισμένων σε εθνικό επίπεδο.

Μπορείς να εγγραφείς είτε είσαι απόφοιτος δευτεροβάθμιας/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε κάποιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης ή ακόμα και άλλου ΙΕΚ. Οι επιλογές σου θα είναι ανάμεσα σε Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ), όπου η φοίτηση είναι δωρεάν, ή και σε Ιδιωτικά. Η διάρκεια σπουδών κυμαίνεται από δύο έως πέντε εξάμηνα, ανάλογα με το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο (π.χ. Σπουδαστής προερχόμενος από ΓΕΛ χρειάζεται 5 εξάμηνα ενώ από ΕΠΑΛ σχετικής ειδικότητας χρειάζεται μόνο 2).

Ως απόφοιτος του ΙΕΚ μπορείς να λάβεις Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4, Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ειδικότητας, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις σχετικές Εξετάσεις Πιστοποίησης.

ΕΑΠ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πρόκειται για δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ισότιμο με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο εδρεύει στην Πάτρα και παρέχει εξ’ αποστάσεως προγράμματα σπουδών διαφόρων επιπέδων στους τομείς Κοινωνικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Η φοίτηση σε αυτό δεν είναι δωρεάν. Το κόστος της κάθε Θεματικής Ενότητας από το ακαδημαϊκό έτος  2016-2017 κι έπειτα, ανέρχεται στα 500 ευρώ για τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και στα 650 ευρώ για τα Μεταπτυχιακά.

Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων για τα Προγράμματα Σπουδών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και το Ακαδημαϊκό έτος ξεκινά την 1 η Οκτωβρίου κάθε έτους.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η χώρα μας καλώς ή κακώς έχει μεγάλη παράδοση στην αποστολή φοιτητών στο εξωτερικό. Αναλογικά με τον πληθυσμό μας, βρισκόμαστε στις δυο πρώτες θέσεις παγκοσμίως μαζί με τη Νότιο Κορέα. Οι χώρες που επιλέγονται κατά κύριο λόγο είναι οι ΗΠΑ, η Μ.Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Τα τελευταία χρόνια με την άνθιση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν διευκολυνθεί, καθώς δεν αλλάζουν η καθημερινότητα και οι συνθήκες ζωής των φοιτητών και δεν προστίθεται το κόστος διαβίωσης σε μία ξένη χώρα. Εάν επιλέξεις σπουδές στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχεις υπόψιν, πως ερχόμενος πίσω στην πατρίδα, θα πρέπει να αιτηθείς αναγνώρισης του πτυχίου σου από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ

Τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης που παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά και μόνο σε σύμπραξη με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Το κόστος σπουδών ποικίλλει από σχολή σε σχολή αλλά παρέχονται εκπτώσεις σε αρκετές κατηγορίες σπουδαστών, όπως επίσης υποτροφίες και οικονομικές διευκολύνσεις. Οι τίτλοι που απονέμονται είναι των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων της αλλοδαπής και στην Ελλάδα για την ώρα αναγνωρίζονται (από το ΣΑΕΠ) μόνο σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά και όχι στα ακαδημαϊκά δικαιώματα (ΔΟΑΤΑΠ). Αυτό σημαίνει πως, ενώ οι κάτοχοί τους έχουν ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους αποφοίτους Πανεπιστημίων εσωτερικού, δε γίνονται δεκτοί από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια για τη συνέχιση των σπουδών και την απόκτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.

ΑΛΛΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε τα διάφορα Προγράμματα Επαγγελματικής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης από τα ΚΔΒΜ, αλλά και τα δωρεάν – ανοιχτά μαθήματα που προσφέρουν ελεύθερα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε όλους, όσοι επιθυμούν επιπλέον γνώσεις και νέες ευκαιρίες δια βίου μάθησης.Διαβάστε επίσης...

blog image5 ιδέες για να κάνετε τα ιδιαίτερα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα
blog imageΜπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην ανάγνωση;
blog imageΜαθαίνοντας Κινέζικα. Οι εξετάσεις YCT, HSK, HSKK και BCT.
blog imageΤα πλεονεκτήματα των ιδιαίτερων μαθημάτων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ