211 800 0071

Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας | «Μητέρα Γλώσσα»

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα
Ετικέτες: γλώσσαελληνικά

Η Γλώσσα: Το Δυναμικό Μέσο Επικοινωνίας

Χωρίς αμφιβολία, η γλώσσα, ως όργανο επικοινωνίας, αποτελεί το κυρίαρχο μέσο ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων, ένα μέσο που συνεχώς μεταβάλλεται, εξελίσσεται, ανανεώνεται και προσαρμόζεται στις επικοινωνιακές ανάγκες των ανθρώπων κάθε εποχής και κάθε τόπου.

παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας

Η Ελληνική Γλώσσα: Προστατεύοντας την Πολυμορφία της

Η μητρική γλώσσα, για κάθε λαό, δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο επικοινωνίας αλλά ένα θεμέλιο στοιχείο της ταυτότητάς του. Το 1999 η Γενική Συνέλευση της UNESCO όρισε την 21η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας αποσκοπώντας στην ανάδειξη της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διατήρηση των ολιγότερων ομιλούμενων γλωσσών οι οποίες σταδιακά υποχωρούν και απειλούνται με αφανισμό.

Εντούτοις, η Ελληνική γλώσσα θα λέγαμε πως δεν κινδυνεύει από μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη που οδηγεί αναντίρρητα στην υποβάθμιση της ιστορικής ταυτότητας του έθνους καθώς έχει μακραίωνη και ενιαία παράδοση στον χρόνο. Χαρακτηρίζεται από πολυμορφία και πολυπλοκότητα γι’ αυτό και θα μπορούσαμε να της αποδώσουμε τον όρο «Πρωτεϊκή»  από το όνομα του Πρωτέα, ενός μυθικού θαλάσσιου δαίμονα, γιου του Ποσειδώνα και της Τηθύος που είχε την ικανότητα να αλλάζει συνεχώς μορφή. Επιπλέον, η Ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξιλογικό πλούτο ο οποίος αναβαθμίζει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που τη μιλούν δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκρυσταλλώσουν λεκτικά τις ιδέες και τις απόψεις τους και να οδηγηθούν σε πιο σύνθετους προβληματισμούς.

Η Μητρική Γλώσσα: Κλειδί για το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον

Συμπερασματικά, η μητρική γλώσσα αποτυπώνει την ιστορία κάθε λαού, τον βοηθάει να μελετήσει το παρελθόν, να κατανοήσει το παρόν και να σχεδιάσει το μέλλον του. Ως Έλληνες οφείλουμε να δείχνουμε τον δέοντα σεβασμό στην Ελληνική γλώσσα και να φροντίζουμε να την προστατεύουμε και να την αναδεικνύουμε. Συγχρόνως όμως οφείλουμε να φροντίζουμε για τη διασφάλιση όλων των γλωσσών σεβόμενοι την εθνική ταυτότητα κάθε λαού αλλά και την πολυμορφία της γλώσσας.

Ελένη Δρακάκη, ΦιλόλογοςΔιαβάστε επίσης...

blog image5 ιδέες για να κάνετε τα ιδιαίτερα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα
blog imageΜπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην ανάγνωση;
blog imageΜαθαίνοντας Κινέζικα. Οι εξετάσεις YCT, HSK, HSKK και BCT.
blog imageΤα πλεονεκτήματα των ιδιαίτερων μαθημάτων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ