211 800 0071

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού σήμερα

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα

Είναι στην εποχή μας πια κοινώς αποδεκτό πως, για να θεωρείσαι καλός εκπαιδευτικός, είναι απαραίτητες πολλές περισσότερες δεξιότητες από το να είσαι απλά ειδικός στον τομέα σου!

Προκειμένου, δηλαδή, να μεταδώσεις τις γνώσεις σου σε ένα μαθητή, δεν αρκεί μόνο να εξηγήσεις το θεωρητικό πλαίσιο ή να δείξεις κάτι στην πράξη, αλλά θα χρειαστεί να διερευνήσεις τις ανάγκες του, να εντοπίσεις τα δυνατά και αδύναμα σημεία του, να παρακολουθήσεις την πρόοδό του, να καλλιεργήσεις μια αύρα φιλική και να υιοθετήσεις μια στάση υποστηρικτική προς ολόκληρη την προσπάθειά του.

ιδιαίτερα μαθήματα - Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών

Αυτό που λέμε «χημεία»…

Για να είναι αποτελεσματική η διδασκαλία, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια καλή σχέση μεταξύ του δασκάλου και του μαθητή. Πολλές φορές, αυτή η σχέση  επιτυγχάνεται γρήγορα, οπότε λέμε ότι «υπάρχει χημεία» ανάμεσα σε διδάσκοντα και διδασκόμενο. Άλλες φορές μπορεί να χρειαστεί χρόνο και υπομονή και από τις δυο πλευρές. Το σίγουρο είναι πως, ως καθηγητής, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις λεκτικές και μη δεξιότητές σου για να δείξεις ότι είσαι γνώστης του αντικειμένου σου, ανοιχτός σε νέες ιδέες και απόψεις, ότι έχεις διάθεση για συνεργασία και όρεξη για δουλειά και άρα να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη! Αυτά τα στοιχεία εξαρτώνται από εσένα και είναι καθοριστικά για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης.

👉 Ψάχνεις για ιδιαίτερα μαθήματα; Δημοσίευσε την αγγελία σου στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Δικτύου Καθηγητών 

Η διερεύνηση των αναγκών και η στοχοθεσία

Όταν συναντάς έναν νέο μαθητή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να τον καταλάβεις! Κάνε τις σωστές ερωτήσεις και μάθε τι είναι αυτό που τον ενδιαφέρει και γιατί ξεκινάει μαθήματα. Ρώτησε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ή τυχόν αντιμετώπισε, αν είχε δοκιμάσει να κάνει μαθήματα και στο παρελθόν. Δες τι είχε πάει στραβά τότε και βρείτε μαζί τρόπους για να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Μόλις «σπάσει λίγο ο πάγος», προχωρήστε σε έναν απολογισμό των γνώσεών του. Ξεκινήστε αξιολογώντας αυτό που γνωρίζει (ή θεωρεί ότι γνωρίζει) μέσω μιας προφορικής συζήτησης ή/και γραπτής δοκιμασίας!

Έτσι όχι μόνο θα ανακαλύψεις τα δυνατά και αδύναμα σημεία του και άρα θα τεθούν συγκεκριμένοι διδακτικοί στόχοι, αλλά και ο μαθητής θα αισθανθεί ξεχωριστός και θα αποκτήσει μια θετική προδιάθεση για το μάθημα.

Η κατάλληλη διδακτική μέθοδος 

«Αν ένα παιδί δε μαθαίνει με τον τρόπο που διδάσκεις μάλλον πρέπει να διδάξεις με τον τρόπο που μαθαίνει!» (Ignacio Estrada)  Ενήλικες ή παιδιά, το σίγουρο είναι ότι δε μαθαίνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο. Μερικοί μαθητές δουλεύουν καλύτερα μόνοι τους, ενώ άλλοι μαθαίνουν καλύτερα σε μια ομάδα ή με έναν καθοδηγητή. Μερικοί απορροφούν καλύτερα αυτό που βλέπουν, άλλοι αυτό που ακούν και άλλοι αυτό που γράφουν! Αφιέρωσε χρόνο στο να ανακαλύψεις τον τύπο του μαθητή σου και να προσαρμόσεις τη διδασκαλία σου πάνω του. Μπες στον κόπο να διαβάσεις, να βρεις πληροφορίες και υλικό στο διαδίκτυο ή και να φτιάξεις το δικό σου υλικό που θα ταιριάζει στο στυλ του μαθητή σου! Αυτό έχει ανάγκη από σένα και αυτό θα τον οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων του.

Η υποστήριξη  

Η συνεργασία και η δουλειά που κάνατε απέδωσε και το αποτέλεσμα φάνηκε στις εξετάσεις! Έχεις κάθε δικαίωμα να γιορτάζεις για την επιτυχία σας! Δώσε συγχαρητήρια στο μαθητή σου και ενθάρρυνέ τον να συνεχίσει να προσπαθεί. Όταν κάποια στιγμή έρθει και η … «ημέρα της κρίσης», να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις και αυτή! Μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, μια αποτυχία σε ένα σχολικό διαγώνισμα, ένας τσακωμός με τον καλύτερό του φίλο και ο μαθητής σου μπορεί να χάσει τη συγκέντρωση και το ενδιαφέρον του για το μάθημα… Μη θυμώνεις και μην υψώνεις τον τόνο της φωνής σου! Αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι κάποιος να δείξει κατανόηση. «Ενσυναίσθηση» το λένε οι ειδικοί… Αφιέρωσε λοιπόν λίγο από το χρόνο του μαθήματός σου, όχι για να δώσεις λύση σε ένα θέμα που πιθανότατα δεν μπορείς αλλά και ούτε σε αφορά προσωπικά, αλλά για να τον ακούσεις και να τον κάνεις να αισθανθεί ότι τον καταλαβαίνεις! Έτσι, του δίνεις κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθεια! Έτσι, γίνεσαι ο δάσκαλος που μένει στη μνήμη όλων των μαθητών ως σπουδαίο στήριγμα στα εύκολα και στα δύσκολα της σχολικής καθημερινότητάς τους!



Διαβάστε επίσης...

blog image10 τρόποι για να ενισχύσω το ενδιαφέρον τού παιδιού μου για την ορθογραφία
blog imageΔυσαριθμησία: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση
blog imageΜεταπτυχιακό MSc: Τι σημαίνει και γιατί να το επιλέξω
blog imageΣχολικός Εκφοβισμός: Είδη, Αίτια και Τρόποι Αντιμετώπισης
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ