211 800 0071

Πιστοποιήσεις Ισπανικής γλώσσας επιπέδου Β2

Ενημερώθηκε:


Author Image Ειδικότητα: Ισπανικά Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τι είναι το επίπεδο Β2 στα ισπανικά;

Ας ξεκινήσουμε από το τι εννοούμε όταν λέμε επίπεδο Β2; Ποιες είναι οι απαιτήσεις από τον εξεταζόμενο;

Στον προφορικό λόγο: 

Ο μαθητής μπορεί να ξεκινήσει ή να συμμετέχει σε μια συζήτηση με οικείο θέμα, ή να υποστηρίξει μια συζήτηση γύρω από μια ποικιλία θεμάτων. 

Στην κατανόηση γραπτού λόγου: 

Ο μαθητής είναι σε θέση να διαβάζει γρήγορα ένα κείμενο, προκειμένου να αναζητήσει κάποιες πληροφορίες και να καταλάβει οδηγίες ή συμβουλές. 

Στην παραγωγή γραπτού λόγου: 

Ο μαθητής μπορεί να κρατήσει σημειώσεις, ενώ κάποιος μιλά, ή να γράψει ένα γράμμα που περιλαμβάνει και πληροφορίες εξεζητημένες. 

Πιστοποιήσεις Ισπανικής γλώσσας επιπέδου Β2

Ποιοι φορείς παρέχουν πιστοποίηση Ισπανικών Β2;

Οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν πιστοποίηση ισπανικών επιπέδου Β2 από το Iνστιτούτο Θερβάντες, DELE (Διπλώματα Ισπανικής ως Ξένης Γλώσσας) και από το υπουργείο Παιδείας μέσω των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Το Iνστιτούτο Θερβάντες (Instituto Cervantes), φορέας του ισπανικού κράτους λειτουργεί στην χώρα μας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και παρέχει την παραπάνω πιστοποίηση στους ενδιαφερομένους. Οι εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας διοργανώνονται από το υπουργείο Παιδείας από το 2003 και ακαδημαικά υπεύθυνο είναι το τμήμα της Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις πιστοποιήσεις ισπανικής γλώσσας  μπορούμε να αναφέρουμε και την πιστοποίηση SIELE. Οι εξετάσεις είναι ψηφιακές και διεξάγονται με τη συνεργασία μορφωτικών ιδρυμάτων από την Ισπανία, το Μεξικό και την Αργεντινή. 

Πιστοποίηση Εξεταστικές περίοδοι Κόστος Εξεταστικά κέντρα Περίοδος εγγραφών Αναγνώριση
Ινστιτούτο Θερβάντες Απρίλιος, Μάιος, Ιούλιος, Νοέμβριος 125€ Αθήνα, Θεσσαλονίκη 60 μέρες νωρίτερα Αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ
Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Μάιος, Νοέμβριος 80€ Αθήνα, Θεσσαλονίκη, επαρχία 30 μέρες νωρίτερα Αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ

Πώς γίνεται η εξέταση;

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε μια διαφορά στον τρόπο εξέτασης του επιπέδου Β. Το ινστιτούτο Θερβάντες εξετάζει το επίπεδο Β2 αυτοτελώς (απαιτείται το 60% για να είναι επιτυχής η εξέταση) ενώ το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας εξετάζει το επίπεδο Β (Β1 και Β2) διαβαθμισμένα. Τι σημαίνει αυτό; Στην ίδια εξέταση, αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει το 30% της μέγιστης βαθμολογίας (60/200) παίρνει το Β1 ενώ, στην ίδια εξέταση, αν συγκεντρώσει το 60% (120/200) παίρνει το Β2.

Τύπος ασκήσεων

Θερβάντες 

Γραπτά: Κείμενα απλής και πολλαπλής επιλογής, ακουστική κατανόηση με ασκήσεις πολλαπλής επιλογής, συγγραφή κειμένου σε συνδυασμό με ακουστικό και συγγραφή κειμένου με στοιχεία από γράφημα.

Προφορική εξέταση: Ο εξεταζόμενος στα 20 περίπου λεπτά που διαρκεί η εξέταση καλείται να ανταποκριθεί σε 3 δοκιμασίες. Μετά από 20 λεπτά προετοιμασίας που έχει στη διάθεσή του καλείται να σχολιάσει για 2-3 λεπτά ένα θέμα, μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές και να συζητήσει με τον εξεταστή γύρω από αυτό το θέμα. Δεύτερη δοκιμασία, να σχολιάσει μια φωτογραφία μετά από ερώτηση του εξεταστή. Χρόνος 2-4 λεπτά. Τέλος, να διατηρήσει μια συζήτηση με τον εξεταστή σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Χρόνος 2-3 λεπτά.

 

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Γραπτά: Ασκήσεις απλής και πολλαπλής επιλογής, 4 εκθέσεις (2 για το επίπεδο Β1 και 2 για το επίπεδο Β2), συμπλήρωση κενών, ακρόαση έξι αποσπασμάτων που ακούγονται  δυο φορές το καθένα.

Προφορική εξέταση: Ο εξεταζόμενος, στα 25 λεπτά που διαρκεί η εξέταση καλείται να ανταποκριθεί στις 3 παρακάτω δοκιμασίες. Να απαντήσει σε δύο ερωτήσεις γενικού περιεχομένου, η πρώτη επιπέδου Β1 και η δεύτερη, πιο απαιτητική, επιπέδου Β2, να απαντήσει σε δύο ερωτήσεις (επιπέδου Β1 η πρώτη και Β2 η δεύτερη) σχολιάζοντας μια φωτογραφία και τέλος να διαβάσει ένα κείμενο ελληνικό και να απαντήσει σε δύο ερωτήσεις (επιπέδου Β1 η πρώτη και Β2 η δεύτερη) στην ισπανική γλώσσα πάνω στα βασικά σημεία του κειμένου ή γενικότερης κατανόησης. Μία πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και χρήσιμη δοκιμασία για τον εξεταζόμενο.

Υπολογισμός βαθμολογίας

Στο Cervantes η ανώτατη βαθμολογία που μπορεί να επιτύχει κάποιος είναι 100 βαθμοί.  Η βαθμολογία στο (1) + (2) καθώς και στο (3) + (4) συμψηφίζονται  και απαιτείται να έχει ελάχιστη βαθμολογία τουλάχιστον 30 βαθμούς  (60%) σε κάθε μία από τις δύο ομάδες δοκιμασιών ώστε να πετύχει και η γενική βαθμολογία να είναι “apto”. 

Στο ΚΠΓ στους εξεταζόμενους που εξασφαλίζουν βαθμολογία από 120 έως 200 μονάδες χορηγείται πιστοποιητικό Β2, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλίσει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την εξής:

Πρώτη ενότητα (1) 15 μονάδες (άριστα 50), δεύτερη ενότητα (2) 18 μονάδες (άριστα 60),  και τρίτη ενότητα (3) 15 μονάδες (άριστα 50).

Συνεπώς ο έλεγχος εξασφάλισης του 30% κάθε ενότητας γίνεται σε δύο φάσεις: μία στην αρχή, για όλους, και μία μετά την άθροιση των μερών, μόνο για όσους έχουν εξασφαλίσει συνολική βαθμολογία 120 ή περισσότερων μονάδων.

Για την πληρέστερη προετοιμασία των υποψηφίων το υπουργείο Παιδείας διατηρεί στο site του ΚΠΓ τα θέματα των προηγουμένων ετών.

Πιστοποίηση Cervantes Χρόνος εξέτασης Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας Χρόνος εξέτασης
Εξεταζόμενες δεξιότητες Κατανόηση γραπτού λόγου (1) 70 λεπτά Κατανόηση γραπτού λόγου (1) 85 λεπτά
Παραγωγή γραπτού λόγου και αλληλεπίδραση (2) 80 λεπτά Παραγωγή γραπτού λόγου (2) 85 λεπτά
Κατανόηση προφορικού λόγου (3) 40 λεπτά Κατανόηση προφορικού λόγου (3) 25 λεπτά
Παραγωγή προφορικού λόγου και αλληλεπίδραση (4) 20 λεπτά Προφορική εξέταση 25 λεπτά
210 λεπτά 220 λεπτά

Αποτελέσματα

Tα αποτελέσματα των εξετάσεων του ΚΠΓ ανακοινώνονται σε διάστημα δύο μηνών μετά τις εξετάσεις ενώ τα αποτελέσματα του DELE ανακοινώνονται από το ινστιτούτο Θερβάντες σε διάστημα περίπου τριών μηνών από την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων.

Η προσωπική μου άποψη: Τα ισπανικά είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Είτε μέσα από τη διαδικασία προετοιμασίας για την πιστοποίηση που προτιμάτε είτε αν προτιμήσετε το μεγάλο και όμορφο ταξίδι της σχολής Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως πολλοί ενήλικες τα τελευταία χρόνια, ένα είναι σίγουρο, θα σας αποζημιώσει στο πολλαπλάσιο. Βρείτε έναν καλό καθηγητή ισπανικών, δουλέψτε και μόνοι σας, ακούστε μουσική latin, δείτε τις εξαιρετικές ισπανόφωνες σειρές των τελευταίων ετών. Και μην ξεχνάτε, όπως λέει και μια αφρικάνικη παροιμία, αν θέλεις να πας γρήγορα πήγαινε μόνος, αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε μαζί με άλλους.

 


Διαβάστε επίσης...

blog imageBSc: Τι Είναι και Πώς Διαφέρει από το BA
blog imageΜητρώο εκπαιδευτών ΙΕΚ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις
blog imageΡηματικά Πρόσωπα: Λειτουργία και Παραδείγματα
blog imageΣχήματα Λόγου: Τι είναι, λειτουργία, παραδείγματα
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ