211 800 0071

Αγγλικά Speaking – 5 τρόποι για εξάσκηση στα προφορικά

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα

Κάποιος μπορεί να χρειάζεται τα αγγλικά για τη δουλειά του, άλλος γιατί πρόκειται να σπουδάσει στο εξωτερικό, ένας τρίτος επειδή έχει μαγευτεί από τον πολιτισμό (ή ακόμα και από ένα συγκεκριμένο άτομο!) μιας αγγλόφωνης χώρας ή ένας άλλος απλά επειδή απολαμβάνει την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Τι το κοινό έχουν όμως όλοι αυτοί οι διαφορετικοί στόχοι; Ένας κοινός παρονομαστής τους είναι ότι προϋποθέτουν την ικανότητα αποτελεσματικής προφορικής έκφρασης. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, η προφορική επικοινωνία αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της εκμάθησης και διδασκαλίας μίας γλώσσας.

Ο σημερινός κόσμος απαιτεί ο στόχος της διδασκαλίας της ομιλίας να αφορά στην πραγματική βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων γιατί, μόνο έτσι, μαθαίνουμε να εκφραζόμαστε σωστά και με ευφράδεια, παράλληλα μαθαίνοντας και τους αντίστοιχους κοινωνικούς και πολιτιστικούς «κώδικες επικοινωνίας». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατακτούμε όχι μόνο μία νέα γλώσσα, αλλά και μία ανανεωμένη οπτική και αντίληψη για τον κόσμο!

Στο άρθρο αυτό, μοιραζόμαστε 5 χρήσιμες συμβουλές για εξάσκηση των προφορικών σας στα αγγλικά (speaking) που θα τονώσουν τις γλωσσικές και λεκτικές σας επιδόσεις και θα σας βοηθήσουν να μιλάτε με άνεση και σιγουριά!

Αγγλικά Speaking - 5 τρόποι για εξάσκηση στα προφορικά

1. Αξιοποιείστε ευκαιρίες συνομιλίας στα αγγλικά

Κλείστε ραντεβού με τους συμμαθητές, τους φίλους ή συναδέλφους σας για ένα καφέ, όπου θα μιλάτε αποκλειστικά στα αγγλικά! Για την καλύτερη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης, μπορείτε να έχετε επιλέξει από πριν το θέμα της συνομιλίας. Για παράδειγμα, μπορεί ο καθένας να έχει επιλέξει μια ταινία/σειρά και να παρουσιάσει την αγαπημένη του σκηνή.

Η αφήγηση ιστοριών σίγουρα προσφέρει ένα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον πλαίσιο για την εξάσκηση των προφορικών, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στην εμπέδωση των γλωσσικών δομών και του λεξιλογίου! Άλλωστε, μελέτες έχουν καταδείξει (Krashen) ότι όταν οι ευκαιρίες για την εξάσκηση της γλώσσας γίνονται στο πλαίσιο ρεαλιστικής επικοινωνίας όπου υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή (εν προκειμένω, η ευχαρίστηση που αντλεί ο ομιλητής από την συζήτηση για την αγαπημένη του ταινία / σειρά και το μοίρασμα με τους φίλους του), παρέχεται ισχυρό κίνητρο για την επικοινωνία και παράλληλα αφομοιώνεται πολύ πιο αποτελεσματικά η γλώσσα και, ως εκ τούτου, συντελείται αποτελεσματική εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας.

Αν είναι δύσκολο να βρείτε παρέα για να εξασκηθείτε μαζί στην συνομιλία, μπορείτε να γραφτείτε σε κάποια από τις ομάδες εξάσκησης ξένων γλωσσών που κανονίζουν συναντήσεις για καφέ ή έξοδο. Στην Αθήνα ενδεικτικά αναφέρουμε το Language Exchange Club (LEC), το οποίο έχει διοργανώσει ομάδες για πολλές ξένες γλώσσες, οι οποίες κανονίζουν συναντήσεις σε τακτική βάση.

Επιπλέον, μπορείτε να γίνετε μέλος σε μια διαδικτυακή κοινότητα. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα από τα δωρεάν μαθήματα κατάρτισης της Google ή του LinkedIn, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και να συνομιλήσετε με άτομα στα αγγλικά!

Επίσης, μπορεί να σας φανεί πολύ ενδιαφέρουσα η πλατφόρμα www.tandem.net μέσω της οποίας μπορείτε να εξασκήσετε τα αγγλικά σας (ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα) συνομιλώντας κυρίως με chat με άλλους μαθητές.

2. Ξεκινήστε μαθήματα ειδικά για την προφορική εξάσκηση των αγγλικών

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών έχει σχεδιάσει ειδικά διαμορφωμένα μαθήματα speaking για την απόκτηση ευχέρειας στην προφορική επικοινωνία, τα οποία προσαρμόζονται στις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή.

Οι κατάλληλα καταρτισμένοι καθηγητές του Δικτύου, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ, με αντίστοιχες πανεπιστημιακές σπουδές και πολυετή εμπειρία, μπορούν να σας βοηθήσουν να μιλάτε με άνεση και αυτοπεποίθηση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μαθημάτων προφορικής εξάσκησης που προσφέρει το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών;

Η εμπειρία και κατάρτιση των εκπαιδευτικών του Δικτύου, κάνουν το μάθημα άκρως αποδοτικό, καθώς ο μαθητής καθοδηγείται σταδιακά και μεθοδικά στην παραγωγή προφορικού λόγου. Επίσης, παρέχονται συνεχώς ευκαιρίες για εξάσκηση της γλώσσας εντός ενός σαφώς δομημένου κάθε φορά υποστηρικτικού πλαισίου, με κατάλληλη προεργασία και προηγούμενη διδασκαλία του λεξιλογίου και των συντακτικών δομών που θα χρειαστεί ο μαθητής, διασφαλίζοντας την συνεχή πρόοδο σας στην ομιλία!

Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, χτίζετε μεθοδικά, βήμα-βήμα, τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, τονώνοντας την αυτοπεποίθησή σας αλλά και την ευχαρίστησή σας να συνομιλείτε στην δεύτερη γλώσσα.

Κοινώς, η βελτίωση της ομιλίας σας είναι εγγυημένη, καθώς η προφορική σας εξάσκηση γίνεται βάσει μεθόδου, με σαφείς στόχους και διαδραστική δυναμική, ακολουθώντας θεματικές που αντικατοπτρίζουν ρεαλιστικά την επικοινωνία σε πραγματικές συνθήκες (προσομοιώσεις) και με υποστηρικτικό υλικό που σας βοηθάει να κατακτήσετε την ευχέρεια λόγου, βήμα-βήμα!

3. Βάλτε στο πρόγραμμα την επαφή σας με τα αγγλικά!

Κάθε μέρα, αφιερώστε χρόνο, έστω 10 λεπτά, για την επαφή σας με τα αγγλικά. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την παρακολούθηση ενός βίντεο στο YouTube (ιδανικά με τους υπότιτλους στα αγγλικά), ακούγοντας ένα podcast, την παρακολούθηση ταινιών/σειρών/ραδιοφωνικών προγραμμάτων ή και την ανάγνωση εφημερίδων, περιοδικών ή βιβλίων στα αγγλικά.

Χρήσιμη συμβουλή: Για να κάνετε ακόμα πιο αποδοτική χρήση του χρόνου σας, αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε φορά στην καταγραφή χρήσιμων λέξεων ή, ακόμα καλύτερα, εκφράσεων. Ακόμα και μία έκφραση να καταγράφετε κάθε φορά, στο τέλος του χρόνου θα έχετε 365 χρήσιμες εκφράσεις που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την επικοινωνία σας!

4. Επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία στην καθημερινότητά σας

Για παράδειγμα, εάν έχετε smartphone, εξασκηθείτε στο να μιλάτε με την Siri (για iPhone) ή στην εφαρμογή Google Now (για τα κινητά με λειτουργικό σύστημα Android).

Ρυθμίστε τα application που χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση, ακόμα και το GPS σας ή τον φυλλομετρητή σας (browser) για την περιήγηση στο Διαδίκτυο, στα αγγλικά.

Εάν θέλετε να το προχωρήσετε και ένα βήμα παραπέρα, ηχογραφήστε τη φωνή σας! Μπορείτε να παρακολουθείτε πχ ένα βίντεο στο YouTube, να πατάτε ανά διαστήματα παύση και να ηχογραφείτε τον εαυτό σας, επαναλαμβάνοντας ότι ακριβώς ακούσατε, προσπαθώντας να μιμηθείτε τον τόνο της φωνής, την ένταση, ακόμα και το ηχόχρωμα του ομιλητή. Προτείνουμε να ακούτε το κάθε τμήμα του βίντεο πολλές φορές, και να πατάτε κάθε φορά παύση σε συγκεκριμένο σημείο πριν την ηχογράφηση της φωνής σας, προσπαθώντας να μιμηθείτε τον αφηγητή λέξη προς λέξη.

Εκτός από άκρως διασκεδαστικό, η ηχογράφηση της φωνής σας δίνει την ευκαιρία να αυτό-αξιολογείτε την πρόοδο σας. Επίσης, μπορείτε να αποστέλλετε τα εν λόγω ηχητικά αρχεία στην καθηγήτριά σας, ώστε να σας παρέχει εξατομικευμένη ανατροφοδότηση και συμβουλές σχετικά με την εκφορά του λόγου σας!

5. Κάντε… «σκονάκια»!

Είναι πολύ χρήσιμο το να κρατάτε ημερολόγιο καταγραφής λέξεων και εκφράσεων στα αγγλικά.

Συστηματοποιείστε την εκμάθηση της γλώσσας, καταγράφοντας μία νέα λέξη/φράση κάθε μέρα.

Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε ‘σκονάκια’ για διάφορες περιστάσεις, πχ. ‘Χρήσιμες εκφράσεις για τηλεφωνικές συνομιλίες’, ‘Παραγγέλνοντας στο εστιατόριο’, ‘Ζητώντας οδηγίες’ κλπ. Μπορείτε να προβάρετε αυτές τις φράσεις, επαναλαμβάνοντάς τες στον εαυτό σας κάθε μέρα, μπροστά στον καθρέφτη, στο αυτοκίνητο ή στο ντους!

Ακόμα, μπορείτε να καταγράφετε αυτές τις φράσεις σε χαρτάκια τύπου post-it και να τα παίρνετε μαζί σας, παρέχοντας ευκαιρίες για δημιουργικό ‘παιχνίδι’, λόγου χάρη συνδυάζοντας τις εκφράσεις για να φτιάξετε μίνι-διαλόγους ή κολλώντας τα χαρτάκια πάνω στα αντίστοιχα αντικείμενα του σπιτιού για την αποτελεσματική εμπέδωση του λεξιλογίου!

Σημείωση: Το τελευταίο δεν συστήνεται εάν φημίζεστε για την νοικοκυροσύνη σας! Αλλά, τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, αφού διευρύνουμε τους ορίζοντές μας ε, να μην ταράξουμε και (λίγο!) τα νερά της ευταξίας μας; 😂😂😂

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε, ότι στην προφορική εξάσκηση και ευρύτερα στην εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, practice makes perfect! So, go ahead.. get stuck in!Διαβάστε επίσης...

blog image5 ιδέες για να κάνετε τα ιδιαίτερα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα
blog imageΜπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην ανάγνωση;
blog imageΜαθαίνοντας Κινέζικα. Οι εξετάσεις YCT, HSK, HSKK και BCT.
blog imageΤα πλεονεκτήματα των ιδιαίτερων μαθημάτων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ