211 800 0071

5 εργαλεία δημιουργίας κουίζ

Ενημερώθηκε:


Author Image Ιδιαίτερα μαθήματα

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουμε στο μυαλό μας την αξιολόγηση ως μία διαδικασία που πρέπει να περιλαμβάνει χαρτί και μολύβι, αυστηρή και ενταγμένη μέσα σε ένα πλαίσιο. Τα ψηφιακά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα η διαδικασία αυτή να γίνει πιο ευχάριστη τόσο για τους μαθητές/τριες όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Εμπλέκοντας τους μαθητές με ψηφιακά κουίζ, πέραν της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, τους προσφέρουμε την άμεση ανατροφοδότηση. Μία έννοια που έχει ιδιαίτερη σημασία για την μαθησιακή τους πορεία.

Τα ψηφιακά κουίζ μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο μέσα σε περιβάλλον τάξης, όσο και σαν εργαλεία αυτοαξιολόγησης των μαθητών σε ένα πλαίσιο αναστοχασμού του «τι έχω μάθει τελικά και τι δεν έχω μάθει». Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παρουσιάσει πέντε εργαλεία δημιουργίας κουίζ.

5 εργαλεία δημιουργίας κουίζ

1. QuizMaker

Μπαίνοντας στη σελίδα του QuizMaker θα δείτε να αναγράφεται ως τίτλος «το πιο εύκολο». Πράγματι, πιστεύω ότι είναι το πιο εύχρηστο εργαλείο κουίζ που έχω συναντήσει. Μπορείτε να δημιουργήσετε ερωτήσεις κλειστού τύπου (όπως πολλαπλής επιλογής, σωστού λάθους κ.ά.), αλλά και ανοικτού τύπου. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι οι μαθητές μπορούν να απαντήσουν στο κουίζ χωρίς να έχουν κάνει εγγραφή.

Υπάρχει δωρεάν έκδοση του εργαλείου.

2. Edpuzzle

To Εdpuzzle είναι ένα εργαλείο, με το οποίο μπορείτε να εντάξετε σε ένα βίντεο ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε στους μαθητές σας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής του. Είναι ένα εύκολο εργαλείο για να κάνετε τα βίντεο αλληλεπιδραστικά εισάγοντας ερωτήσεις κουίζ, ήχους, σημειώσεις κ.ά., ενώ μπορείτε να κάνετε ακόμα και περικοπή  συγκεκριμένων σημείων του βίντεο που εσείς θέλετε να αξιοποιήσετε.

3. Kahoot

Το Kahoot είναι μια πολύ διαδραστική πλατφόρμα. Σαν εργαλείο είναι γενικά πολύ δημοφιλές στην εκπαίδευση και όχι αδίκως. Επί της ουσίας δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας κουίζ σε ένα πλαίσιο παιχνιδιού, πράγμα που το καθιστά πολύ ελκυστικό ειδικά σε περιβάλλοντα τάξης. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και σαν εργαλείο έρευνας, υποστηρίζοντας έτσι τον εκπαιδευτικό σε διαδικασίες όπως ο έλεγχος της προϋπάρχουσας γνώσης της ομάδας – στόχου  ή ο έλεγχος στάσεων αναφορικά με ένα συγκεκριμένο θέμα.

4. FlexiQuiz

Το FlexiQuiz είναι ένα εργαλείο που δίνει πολλές δυνατότητες. Μία από τις δυνατότητες που δίνει είναι να οριστεί χρονική διάρκεια στα τεστ. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μία ποικιλία ερωτήσεων και να εξάγετε αναφορές προκειμένου να δείτε τα αποτελέσματα και τις αναλύσεις τους.

Το εργαλείο διαθέτει μια δωρεάν έκδοση που σας επιτρέπει να δημιουργείτε απεριόριστα κουίζ με περιορισμένες ερωτήσεις.

5. ClassMarker

Το ClassMarker είναι ένα εργαλείο ηλεκτρονικής δημιουργίας κουίζ που επιτρέπει τη δημιουργία τεστ, τα οποία μπορούν να είναι είτε δημόσια είτε ιδιωτικά. Το εργαλείο αυτό είναι αρκετά εύχρηστο και περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, άμεση ανατροφοδότηση κ.ά. Είναι μια καλή επιλογή για τη δημιουργία τεστ για ψηφιακά μαθήματα. Επίσης έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων σε ιστοσελίδα.

Υπάρχει δωρεάν έκδοση του εργαλείου για εκπαιδευτικούς που επιτρέπει έως και 100 τεστ ανά μήνα.

Βασιλένα Μαργέλλου

Φιλόλογος



Διαβάστε επίσης...

blog imageΔυσαριθμησία: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση
blog imageΜεταπτυχιακό MSc: Τι σημαίνει και γιατί να το επιλέξω
blog imageΣχολικός Εκφοβισμός: Είδη, Αίτια και Τρόποι Αντιμετώπισης
blog image10 ιδέες για δημιουργική απασχόληση παιδιών στο σχολείο
Δείτε όλα τα άρθρα εδώ